WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Kraków: Rewolucja żywieniowa w Szpitalu Uniwersyteckim

Jedzenie jest bardzo istotnym elementem zdrowienia - podkreśla dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie - pierwszego szpitala w Małopolsce i jednej z nielicznych lecznic w kraju, gdzie pacjenci mają możliwość wyboru posiłków. Na razie, do końca września, w ramach programu pilotażowego "Pacjent wybiera", ale według zapewnień szpitala taka rewolucja jest tu już przesądzona.
W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzachW Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Anna Kaczmarz
Małgorzata Mrowiec
  • W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach
  • W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach
  • W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach
  • W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach
[1/4] W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci decydują, co znajdzie się na ich talerzach Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Anna Kaczmarz

Nowe podejście do żywienia szpitalnego testują od końca lipca pacjenci wszystkich oddziałów Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie w obu jego lokalizacjach: przy ul. Jakubowskiego i przy Kopernika (łącznie to ok. 1,3 tys. łóżek).

Codziennie każdy może wybrać jedną spośród dwóch zaproponowanych na dany dzień opcji obiadowych (zestaw pierwszy albo drugi), serwowanych w ramach przepisanej diety. A takich diet funkcjonuje w Szpitalu Uniwersyteckim trzynaście, m.in. dieta ubogoresztkowa, lekkostrawna, wegetariańska czy bez laktozy.

Nowa jakość w tej samej cenie

Posiłki dostarcza zewnętrzna firma, która wcześniej także żywiła pacjentów tego szpitala. Dzienna stawka żywieniowa na osobę wynosi 54 zł - i, jak zapewnia szpital, nie zmieniła się ona wraz z rewolucją w jadłospisie. - Poprzez zmianę systemu przygotowania i dystrybuowania posiłków, to, w jaki sposób dobieramy posiłki, zoptymalizowaliśmy pewne procesy - tłumaczy Marcin Jędrychowski, dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego.

Firma cateringowa przygotowuje posiłki zgodnie z wytycznymi szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz zatrudnionych przez szpital dietetyków. Jedzenie musi być odpowiednio zbilansowane, odpowiadać zaleceniom w zakresie m.in. kaloryczności i składników odżywczych.

- Szpital Uniwersytecki jako jeden z niewielu szpitali w Polsce od samego początku dosyć dużą wagę przykłada do jedzenia. Do jedzenia, które - stale miałem to powtarzane - jest bardzo istotnym elementem zdrowienia i nie należy go bagatelizować. To wcale nie jest tak, że tylko sama procedura medyczna jest tą najistotniejszą. Na dobrostan pacjenta i jego zdrowie wpływa również to, jaka jest atmosfera w szpitalu, wpływa też jedzenie - podkreśla dyr. Marcin Jędrychowski. - To jedzenie szpitalne, które zawsze było przez nas znienawidzone, niesmaczne, źle wyglądające, zimne albo za ciepłe, niesłone... - sukcesywnie, pomalutku ewaluowało w Szpitalu Uniwersyteckim, aż doszliśmy do takiego etapu, że talerze wyglądały bardzo atrakcyjnie, kolorowo, znajdowały się na nich różne posiłki. Ale chcieliśmy iść o krok dalej, w kierunku tego, by zaangażować pacjenta w dokonywanie wyboru tego, co na następny dzień spożyje.

Jak wskazuje dyr. Jędrychowski, podczas pobytu w szpitalu pacjent czuje się często pozbawiony kontroli, o leczeniu bowiem decydują lekarze, a o tym, jak wygląda dzień - przyjęte procedury. W związku z tym możliwość wyboru posiłku staje się okazją do tego, by pacjent odzyskał poczucie sprawczości i wpływu na swoją codzienność.

Burger z groszku, deser z tapioki

Obecnie pacjenci zaznaczają swój wybór posiłku w formularzu papierowym, natomiast z czasem ma się pojawić możliwość zamawiania również przez urządzenia elektroniczne. Każdego dnia wyboru opcji obiadowej dokonuje osoba, która wie, że zostaje w szpitalu na dzień kolejny. A jeśli pacjent ma informację, że jego pobyt w szpitalu potrwa dłużej - może z góry zaplanować swoje menu na cały tydzień.

Na razie możliwość "zamawiania" wybranych potraw dotyczy tylko obiadów, natomiast docelowo będzie obejmować także śniadania i kolacje.

Wraz z uruchomieniem w Szpitalu Uniwersyteckim innowacyjnego programu w menu pojawiły się również gastronomiczne nowości i produkty - powiew świeżości w tradycyjnej kuchni szpitalnej. Serwowane są więc np.:

  • burger warzywny z zielonego groszku z dipem jogurtowym o smaku czosnkowym, ziemniakami pieczonymi w ziołach i surówką z kapusty włoskiej
  • schab pieczony z sosem morelowo-śliwkowym z kaszą bulgur i sałatką z buraków i jabłka
  • a także warzywne pasztety, desery z tapioki czy z owsianki z egzotycznymi owocami.

Oczywiście nie brakuje również polskiej klasyki, w tym kotletów schabowych lub zrazów. W menu pojawiają się też ryby - np. morszczuk panierowany z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej. Zestawowi obiadowemu zawsze towarzyszy woda mineralna.

- Czego już próbowałem? Jakieś rybki już były, dzisiaj też. I był filecik, zupka pomidorowa - mówił nam pan Krzysztof Kozioł, pacjent, któremu przyszło spędzić tydzień na oddziale Diabetologii, Chorób Wewnętrznych i Metabolicznych w tym krakowskim szpitalu. Potwierdził, że posiłki są sycące i rodzina nie musi zaopatrywać go dodatkowo w jakieś jedzenie. - Nie ma takiej potrzeby, naprawdę. Czuję, że wystarcza mi to, co dostaję - stwierdził.

Po wyjściu ze szpitala można kontynuować odpłatnie

Jak przekazała firma cateringowa karmiąca pacjentów Szpitala Uniwersyteckiego, uruchomiła ona również usługę o nazwie "Pacjent wybiera", która umożliwia osobom wypisywanym ze szpitala, z określonymi rekomendacjami dietetycznymi - kontynuowanie szpitalnej diety również w domu. Cena za komplet posiłków na dzień to średnio ok. 50 złotych.

Wybrane dla Ciebie

Keanu Reeves jest gotów na powrót w Cyberpunk 2
Keanu Reeves jest gotów na powrót w Cyberpunk 2
Warszawa: Kolizja na ulicy Puławskiej. Kierowca wjechał na czerwonym świetle
Warszawa: Kolizja na ulicy Puławskiej. Kierowca wjechał na czerwonym świetle
Wojna z Krzyżakami. Dlaczego doszło do bitwy pod Grunwaldem?
Wojna z Krzyżakami. Dlaczego doszło do bitwy pod Grunwaldem?
Dożynki w Dziembówku i Dziembowie
Dożynki w Dziembówku i Dziembowie
Wielkopolska: 70 tysięcy dzieci zaszczepionych przeciw HPV
Wielkopolska: 70 tysięcy dzieci zaszczepionych przeciw HPV
Poznań: Zawalił się fragment starych akademików na Dożynkowej
Poznań: Zawalił się fragment starych akademików na Dożynkowej
Najlepsi nie zwalniają tempa. Ciekawie też na dole IV-ligowej tabeli
Najlepsi nie zwalniają tempa. Ciekawie też na dole IV-ligowej tabeli
Red Dead Redemption 2 na PC stało się jeszcze bardziej realistyczne i immersyjne, niż uczyniło je Rockstar Games
Red Dead Redemption 2 na PC stało się jeszcze bardziej realistyczne i immersyjne, niż uczyniło je Rockstar Games
Szczecin: Przyszli maturzyści tłumnie stawili się na Uniwersytecie
Szczecin: Przyszli maturzyści tłumnie stawili się na Uniwersytecie
Krosno: Dermatologia Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego w nowej lokalizacji i z nowym sprzętem
Krosno: Dermatologia Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego w nowej lokalizacji i z nowym sprzętem
Gorlice: Biało od gradu. Nad regionem przechodzi nawałnica. Najgorzej jest w gminie Uście Gorlickie
Gorlice: Biało od gradu. Nad regionem przechodzi nawałnica. Najgorzej jest w gminie Uście Gorlickie
Sąd wydał werdykt. Zarobki księży w szpitalach nie mogą być utajniane
Sąd wydał werdykt. Zarobki księży w szpitalach nie mogą być utajniane