Bełchatów: Miejskie Centrum Kultury zaprosiło dzieci na kulinarną przygodę rodem z serca Włoch
To była kulinarna włoska przygoda z pizzą w roli głównej.
"Mały Pizzaiolo"
Uczestnicy podczas warsztatów organizowanych przez Miejskie Centrum Kultury w Bełchatowie w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych przy placu Wolności 10, odkrywali tajniki przygotowywania pizzy - tego lubianego na całym świecie dania. To jedna z wielu propozycji dla najmłodszych na wakacje w mieście.
Podczas warsztatów "Mały Pizzaiolo" uczestnicy poznali sekrety wyrabiania idealnego ciasta na pizzę - miękkiego, elastycznego i pachnącego - a następnie stworzyli własne kompozycje smakowe, wybierając ulubione składniki i dodatki.
To był niezwykły dzień pełen smaków, śmiechu i wspólnej zabawy. Międzypokoleniowe warsztaty to świetna okazja do zacieśniania relacji i tworzenia niezapomnianych wspomnień. Dzieci miały okazję mieszać, kroić, ugniatać i pobrudzić się pod czujnym okiem opiekunów, co sprawiło, że atmosfera była radosna i spontaniczna.
Prowadzącą warsztaty była Urszula Stala z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego, a instruktorem Agnieszka Pasierbska. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Pizzaiolo to kucharz zajmujący się robieniem pizzy zgodnie z życzeniami klientów. Do jego podstawowych zadań należy przygotowywanie ciasta, sosu i składników, a także obsługa specjalistycznego pieca.