Bełchatów: Miejskie Centrum Kultury zaprosiło dzieci na kulinarną przygodę rodem z serca Włoch

To była kulinarna włoska przygoda z pizzą w roli głównej.

"Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem"Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Anna Frysz
Anna Frysz
  • "Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem
  • "Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem
  • "Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem
  • "Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem
[1/4] "Mały Pizzaiolo" - warsztat kulinarny dla dzieci z opiekunem Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Anna Frysz

"Mały Pizzaiolo"

Kurier przyniósł jedzenie. Zobaczył paczkę, nie mógł się powstrzymać

Uczestnicy podczas warsztatów organizowanych przez Miejskie Centrum Kultury w Bełchatowie w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych przy placu Wolności 10, odkrywali tajniki przygotowywania pizzy - tego lubianego na całym świecie dania. To jedna z wielu propozycji dla najmłodszych na wakacje w mieście.

Podczas warsztatów "Mały Pizzaiolo" uczestnicy poznali sekrety wyrabiania idealnego ciasta na pizzę - miękkiego, elastycznego i pachnącego - a następnie stworzyli własne kompozycje smakowe, wybierając ulubione składniki i dodatki.

To był niezwykły dzień pełen smaków, śmiechu i wspólnej zabawy. Międzypokoleniowe warsztaty to świetna okazja do zacieśniania relacji i tworzenia niezapomnianych wspomnień. Dzieci miały okazję mieszać, kroić, ugniatać i pobrudzić się pod czujnym okiem opiekunów, co sprawiło, że atmosfera była radosna i spontaniczna.

Prowadzącą warsztaty była Urszula Stala z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego, a instruktorem Agnieszka Pasierbska. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

Pizzaiolo to kucharz zajmujący się robieniem pizzy zgodnie z życzeniami klientów. Do jego podstawowych zadań należy przygotowywanie ciasta, sosu i składników, a także obsługa specjalistycznego pieca.

Wybrane dla Ciebie
Tarnobrzeg: Wszystkich Świętych 2025. 27. kwesta, zbierali datki na renowację zabytkowych nagrobków cmentarza na Piaskach w Miechocinie
Tarnobrzeg: Wszystkich Świętych 2025. 27. kwesta, zbierali datki na renowację zabytkowych nagrobków cmentarza na Piaskach w Miechocinie
Mielec: Autobus uderzył w drzewo w centrum miasta
Mielec: Autobus uderzył w drzewo w centrum miasta
Tomaszów Lubelski: 32-latka oszukana podczas sprzedaży sukienki. Z jej konta zniknęło 60 tysięcy złotych
Tomaszów Lubelski: 32-latka oszukana podczas sprzedaży sukienki. Z jej konta zniknęło 60 tysięcy złotych
Koło: 137 km/h w terenie zabudowanym – kierowca BMW stracił prawo jazdy
Koło: 137 km/h w terenie zabudowanym – kierowca BMW stracił prawo jazdy
Świnoujście: Nowa droga na plażę ma wesprzeć rozwój portu
Świnoujście: Nowa droga na plażę ma wesprzeć rozwój portu
Zakopane: Zbiórka z sercem i tradycją. Górale kwestują
Zakopane: Zbiórka z sercem i tradycją. Górale kwestują
Siemianowice Śląskie: Największy niemiecki wojenny cmentarz w Polsce
Siemianowice Śląskie: Największy niemiecki wojenny cmentarz w Polsce
Z zamku do krypty, czyli jak wyglądały pogrzeby łańcuckich hrabiów
Z zamku do krypty, czyli jak wyglądały pogrzeby łańcuckich hrabiów
Wałbrzych: Rzeka odwiedzających największą wałbrzyską nekropolię płynie nieprzerwanie
Wałbrzych: Rzeka odwiedzających największą wałbrzyską nekropolię płynie nieprzerwanie
Ustka: Wszystkich Świętych na starym cmentarzu
Ustka: Wszystkich Świętych na starym cmentarzu
Łódź: Pogoda na 2 listopada 2025. Czy w Zaduszki będzie ciepło?
Łódź: Pogoda na 2 listopada 2025. Czy w Zaduszki będzie ciepło?
Hokejowy świat stracił ich na zawsze. Oni odeszli
Hokejowy świat stracił ich na zawsze. Oni odeszli