Bitwa Regionów 2025 w Ciechocinku. Walczyły koła z powiatów aleksandrowskiego i radziejowskiego
Po raz pierwszy w historii Bitwa Regionów zawitała do Ciechocinka, gdzie uczestniczki zaprezentowały siedemnaście unikalnych potraw związanych z lokalnym dziedzictwem kulinarnym. Wcześniejsze edycje tego konkursu dla KGW odbywały się w Zakrzewie, jednak tym razem to Ciechocinek stał się areną zmagań kulinarnych.
W konkursie wzięło udział 17 kół gospodyń wiejskich, które stanęły przed trudnym zadaniem zaprezentowania swoich najlepszych dań. Jury, w skład którego weszli Piotr Lenart, ekspert kulinarny, Michał von Ossowski z KOWR, Magdalena Kiciak-Kucharska, dyrektor oddziału ARiMR, oraz Aleksandra Jarysz z Muzeum Etnograficznego w Toruniu, miało niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzców.
Jednym z wyróżniających się dań była przepiórka faszerowana jarzębiną w sosie piernikowym, przygotowana przez panie z KGW w Wagańcu. Jak wyjaśniają członkinie koła, ich potrawa nawiązuje do historii Dworu Bacciarellich w Wagańcu, którego dawny właściciel, Bogusław, był miłośnikiem przepiórek i Torunia.
- Nasze koło istnieje od trzech lat, mamy wiele sukcesów na koncie i zawsze przygotowujemy nowe danie. Mamy głowy pełne przepisów - śmieją się panie.
Z gminy Bytoń do Ciechocinka przybyły panie z KGW Zioła i Koronki, które reprezentują trzy sołectwa: Pścininek, Pścinno i Witowo.
- Po raz pierwszy bierzemy udział w Bitwie Regionów - mówi pani Bożena. - Przygotowałyśmy zupę kwas na kapuście i solonym mięsie. To stary przepis, moja babcia jeszcze taką zupę gotowała. Był to dawniej posiłek regeneracyjny podczas ciężkiej pracy w polu.
Po burzliwych obradach jury ogłosiło zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobyło KGW O’dolinka w Odolinie za czerninę z kluseczkami ziemniaczanymi. Drugie miejsce przypadło paniom z KGW Niszczewianki w Niszczewach za kaczkę z konfiturą z czerwonej kapusty i kluseczkami. Na trzecim miejscu uplasowały się panie z KGW Nowinka w Nowym Ciechocinku za policzki wieprzowe pod pierzynką z chrupiącej cebuli. Wyróżnienie otrzymało KGW Zioła i Koronki za zupę kwas kujawski z kluseczkami ziemniaczanymi.
Skosztować pyszności, które przygotowały koła gospodyń wiejskich, mogli skorzystać także odwiedzający stoiska. Panie oferowały także domowe wypieki i inne regionalne dania.
„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który ma na celu promowanie tradycyjnej kuchni oraz integrację Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorami tego wydarzenia są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.