Chroń swoje zapasy! Naucz się pasteryzować na zimno i na gorąco
W tym artykule:
Pasteryzacja - co to znaczy?
Pasteryzacja to konserwowanie żywności przy użyciu wysokiej temperatury. Nazwa pochodzi od nazwiska Ludwika Pasteura, słynnego francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii. Zabieg ma na celu zniszczenie bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zaszkodzić człowiekowi. Jednak pamiętaj, że wysoka temperatura pasteryzacji nie niszczy większości wirusów.
Jakie słoiki do pasteryzacji?
Pasteryzując słoiki w piekarniku, wybierz szkło, które jest do tego przeznaczone. Zazwyczaj na słoikach dekoracyjnych lub do przechowywania żywności napisane jest, że nie nadają się do podgrzewania jedzenia. Gdy wybierzesz odpowiednie słoiki, to możesz rozpocząć pasteryzowanie. Do pasteryzowania w piekarniku wykorzystuj słoiki typu twist-off, czyli z metalową zakrętką.
Słoiki do pasteryzacji w piekarniku
Unikaj weków z gumową uszczelką, która pod wpływem temperatury może się spalić. Ponadto słoiki przed wstawieniem do piekarnika umyj i dokładnie wysusz. Wcześniej możesz wyparzyć je gorącą wodą.
Najważniejszym zadaniem jest zostawienie kilku centymetrów przestrzeni pomiędzy wieczkiem a przetworami.
Pasteryzacja słoików w piekarniku na zimno i na gorąco
Pasteryzacja w piekarniku ma dużo zalet. Główną z nich jest zachowanie porządku w kuchni i możliwość pasteryzacji kilkunastu (w zależności od pojemności) słoików jednocześnie. Niezawodnym sposobem na pasteryzację jest wstawienie napełnionych słoików z ostudzonymi przetworami do zimnego piekarnika, nastawionego na 120° Celsjusza. Wtedy trzymaj je w piekarniku do czasu zagotowania zawartości, czyli około 30 minut.
Ciepłe przetwory w słoiku możesz włożyć do nagrzanego urządzenia. Po tym czasie otwórz drzwiczki i pozostaw słoiki do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu unikniesz szoku temperaturowego i ewentualnego rozbicia słoików.
Pasteryzowanie w piekarniku z termoobiegiem
Jeśli chcesz przyspieszyć pasteryzowanie przetworów, to możesz użyć funkcji termoobiegu. W takim przypadku ustaw na blasze mniejszą liczbę słoików w większej odległości od siebie. Blachę z zimnymi słoikami wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 110°C. Trzymaj je w piekarniku przez około 20 minut. Kolejne kroki są takie same jak w przypadku pasteryzowania z funkcją góra-dół.
Pasteryzacja w zmywarce
Niektórzy wybierają pasteryzację w zmywarce, bo jest łatwa, szybka i prosta. Woda i para wodna sprawiają, że ryzyko rozbicia słoików jest mniejsze niż w przypadku piekarnika. Jednak istnieje pewne zagrożenie dotyczące zmiennej temperatury w trakcie cyklu zmywania. Może to sprawić, że jedzenie nie będzie dobrze prawidłowo ugotowane w słoiku. Jak pasteryzować w zmywarce?
- Mocno zakręcone słoiki napełnij przetworami, umieść w zmywarce wieczkami do dołu.
- Następnie ustaw program z najwyższą temperaturą, bez dodawania kostki do zmywania.
- Na koniec wyjmij słoiki ze zmywarki i ustaw na ręczniku kuchennym wieczkiem do dołu do całkowitego wyschnięcia.
Niech te wskazówki pomogą ci zrobić przetwory na długie jesienne wieczory. Powodzenia!