Domowy sposób na biegunkę i dla dzieci, i dla dorosłych. Prosta zupa z trzech składników
Zupa Moro, czyli marchwianka
Marchwianka to zupa banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie jej właściwości w przypadku problemów żołądkowych są nie do przecenienia. Recepturę opublikował austriacki pediatra Ernst Moro, stąd nazwa posiłku, bowiem marchwianka nazywana jest też zupą Moro. Składa się jedynie z trzech składników: marchwi, wody i odrobiny soli.
Na co pomaga zupa marchewkowa?
Zupa marchwianka, czyli klasyczny, domowy sposób na problemy żołądkowe, ma potwierdzone działanie łagodzące i wspierające regenerację przewodu pokarmowego.
Tyle zapłaciła za kiełbasę na jarmarku w Białymstoku. "Chyba trochę dużo"
Dlaczego marchwianka pomaga przy biegunce?
Podczas długiego gotowania marchew wydziela do wody związki zwane oligosacharydami. Te naturalne substancje warstwę ochronną w jelitach oraz utrudniają drobnoustrojom przyczepianie się do błony śluzowej. Pektyny łagodzą podrażnioną błonę śluzową jelit, a z kolei inne związki zawarte w tym warzywie wiążą wodę. Ponadto zupa uzupełnia elektrolity i minerały, jak miedź, cynk, żelazo czy fosfor.
Jak zrobić marchwiankę?
Przygotowanie marchwianki jest bardzo proste. Należy obrać i pokroić pół kilograma marchewek i gotować je w litrze wody przez ok. 1,5 godziny. Następnie wodę należy odlać, a marchewki rozgnieść na gładką masę. Potem dolewać litr wrzątku i dodać szczyptę soli. Zamieszać i zupa gotowa.
Marchwianka uratowała życie setek dzieci
Zupę marchwiową stosuje się jako domowy sposób leczenia w przypadku problemów z żołądkiem czy jelitami zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Podczas gdy Ernst Moro publikował przepis, pełnił funkcję ordynatora kliniki dziecięcej w Monachium. Dzięki zupie udało mu się radykalnie zmniejszyć problemy zdrowotne, a nawet śmiertelność dzieci zmagających się z biegunką.