Drogie jak złoto. Tyle kosztuje kilogram suszonych grzybów
W lasach nie brakuje grzybów, te gatunki są najlepsze do suszenia
Tegoroczna aura nie sprzyja rolnikom, ale za to "okienka pogodowe" świetnie wykorzystują grzybiarze. Szczególnie po deszczu można mówić o wysypie wybranych gatunków. Na starcie właściwego sezonu widać podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki, wyłaniają się też pojedyncze rydze. Część zbiorów można zużyć od razu, dodając kawałki do zupy czy sosu, część można zamrozić lub zasuszyć. Sam ten proces to nic innego, jak jedna z form przechowywania żywności. Wysoka temperatura powoduje odparowanie wody, bez utraty aromatu i smaku.
Do suszenia najlepiej nadają się grzyby o suchych kapeluszach, np. podgrzybki, koźlarze czy prawdziwki. Maślaki lepiej jest wcześniej obrać ze skórki, po zebraniu jest lepka i mazista. Gatunki blaszkowe, jak kurki czy rydze, są nieco wodniste, wielu grzybiarzy odradza ich suszenie, są jednak tacy, co preferują taką formę. Amatorzy leśnych smaków nie zawsze mają czas i możliwości, by samodzielnie przygotować słoiki. Tu rozwiązaniem jest zakup suszonych grzybów.
Warto pamiętać, że sprzedawca grzybów zobowiązany jest posiadać atest, dzięki temu klient wie, że kupuje sprawdzone wcześniej okazy. Rok temu ceny za kilogram były dla wielu absurdem, okazuje się, że ten sezon także nie przewiduje obniżek. Grzyby są towarem, na który zawsze jest popyt, ale nie da się przewidzieć wielkości zbiorów. Za jego walory trzeba zapłacić, jeśli nie chce się zbierać samemu lub nie ma się do tego odpowiedniej wiedzy.
Suszone prawdziwki czy podgrzybki od lat są drogim rarytasem
Najwięcej płaci się za opakowanie grzybów suszonych w sklepie. Cena zależy od gramatury i producenta. Najczęściej pakowane są po 20 lub 40 g. Choć wiele gatunków nadaje się do przetwarzania, najczęściej suszy się podgrzybki i borowiki, zwane prawdziwkami. W jednej z sieci borowiki o wadze 20 g kosztują niecałe 7 zł, kupując więc kilogram, trzeba liczyć się z wydatkiem powyżej 340 zł. Krajanka borowika szlachetnego w innym sklepie wyceniona jest na 8,99 zł/20 g.
Za drogo w sklepie? Można pokusić się o zakup na lokalnym targowisku lub od zbieraczy. Nie brakuje ofert, często takie zbiory są tańsze niż te produkcyjne z firm. Sprzedawane na gramy lub kilogramy. Oto kilka ofert z całej Polski:
- Podkarpackie. Grzyby suszone, sezon 2025, zbierane z dala od dróg: borowik szlachetny 35 zł/100 g, podgrzybek 28 zł/100 g, maślak 27 zł/100 g.
- Kujawsko-Pomorskie. Podgrzybki i borowiki suszone, 300 zł/kg.
- Warmińsko-Mazurskie. Mix suszonych grzybów tegorocznych, 200 zł/kg.
- Zachodniopomorskie. Małe słoiki podgrzybków, cena 20 zł.
- Pomorskie. Suszone prawdziwki, 270 zł/kg.
- Podlaskie. Wyselekcjonowane grzyby, ze sprawdzonych miejsc, czyste, 30 zł za 100 g.
- Mazowieckie. Suszone podgrzybki, na słońcu lub w suszarce, 200 zł/kg.
- Dolnośląskie. Prawdziwki, podgrzybki i koźlarze, 25 zł/100 g.
- Pomorskie. Suszone podgrzybki, 190 zł/kg.
- Świętokrzyskie. Całe kapelusze suszone, bez nóżek, 250 zł/kg.
- Pomorskie. Kurki umyte i wysuszone przed suszeniem, 140 zł/300 g.