WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Finalista Top Chefa zdradza sekret prawdziwej jagodzianki. Byliśmy w jego piekarni w Chorzowie

Mamy lato, a więc i jagodowe szaleństwo. Finalista Top Chefa zdradza sekret prawdziwej jagodzianki. Jakie ciasto jest najlepsze i jaki jest największy grzech przy robieniu drożdżówek tego typu?
Kolektyw Studio w ChorzowieTak się piecze jagodzianki.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Karina Trojok / Polska Press
Mateusz Czajka
  • Sekret prawdziwej jagodzianki zdradził nam finalista Top Chefa. Prowadzi Kolektyw Studio w Chorzowie
  • Sekret prawdziwej jagodzianki zdradził nam finalista Top Chefa. Prowadzi Kolektyw Studio w Chorzowie
  • Sekret prawdziwej jagodzianki zdradził nam finalista Top Chefa. Prowadzi Kolektyw Studio w Chorzowie
  • Sekret prawdziwej jagodzianki zdradził nam finalista Top Chefa. Prowadzi Kolektyw Studio w Chorzowie
  • Sekret prawdziwej jagodzianki zdradził nam finalista Top Chefa. Prowadzi Kolektyw Studio w Chorzowie
[1/5] Tak się piecze jagodzianki. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Karina Trojok / Polska Press

Jak zrobić jagodziankę idealną?

Lato dla niektórych ma kolor fioletu. Jagodzianki co roku robią furorę w wielu piekarniach i cukierniach, dlatego wybraliśmy się z wizytą do mistrza tego typu wypieków - finalisty Top Chefa.

Największym błędem przy robieniu jagodzianek jest zrobienie bułki z małą ilością jagód. Sto gram jagód to minimum. Bardzo ważna jest też kruszonka. Trzeba jej bardzo dużo na górę. To kolejny błąd, że daje się jej mało lub jest niskiej jakości, robiona na margarynie, a nie na maśle – mówi Marcin Czubak finalista Top Chefa.

Prowadzi rzemieślniczą piekarnię Kolektyw Studio. Znajduje się ona między innymi na Chorzowie Drugim.

– Jesteśmy w czołówce jeśli chodzi o jagodzianki. Mamy raczej same pozytywne opinie. Często klienci po spróbowaniu mówią, że nasze jagodzianki nie mają nic wspólnego z tymi znad polskiego morza. To kompletnie inne rzeczy – opowiada piekarz.

Jagodowe szaleństwo

Marcin Czubak podkreśla, że jednym z sekretów dobrego wypieku, jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Trzeba to zrobić na długo przed włożeniem do pieca.

– Uważam, że najlepsze do tego jest ciasto drożdżowe wykonane metodą fermentacji w niskiej temperaturze. My robimy ciasto o małej zawartości drożdży, ale wydłużany do kilkunastu godzin proces fermentacji w lodówce. To sprawia, że jest ono przekiszone. Taka mąka jest dużo lepsza dla człowieka. Taka drożdżówka może mieć w sobie więcej masła, a to równa się temu, że jest lepsza i dużo później robi się czerstwa. To jest nasz sekret ciasta na jagodziankę – tłumaczy.

Dodaje, że przy robieniu jagodzianek bardzo istotne są proporcje. 120 gram ciasta i 100 gram jagód oraz trochę cukru (nie można przesadzić w tej kwestii). Jagody najlepiej leśne. Jagodzianki piecze przez około 13 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kruszonka musi się delikatnie zarumienić. Efekt? Ogrom przyjemności i fioletowa buzia.

– Często jest tak, że jak osoby, zaczną jeść naszą jagodziankę, to mówią, że gdyby wiedzieli, ile tego jest, to wzięliby pół – śmieje się pan Marcin.

Wybrane dla Ciebie

Lublin: Gapowicze w długach. Rekordzista winny ZDiTM ponad 90 tys. zł
Lublin: Gapowicze w długach. Rekordzista winny ZDiTM ponad 90 tys. zł
Żory: Miasto chce nową pożyczkę w wysokości nawet ponad 50 mln złotych
Żory: Miasto chce nową pożyczkę w wysokości nawet ponad 50 mln złotych
Lublin: Wrzesień miesiącem diagnostyki ginekologicznej
Lublin: Wrzesień miesiącem diagnostyki ginekologicznej
Linia kolejowa Podłęże - Piekiełko. Blisko do budowy kluczowego odcinka pod Krakowem. Czas na pociąg do Gdowa
Linia kolejowa Podłęże - Piekiełko. Blisko do budowy kluczowego odcinka pod Krakowem. Czas na pociąg do Gdowa
Piłkarska środa na Podkarpaciu: 4. kolejka i okręgowy Puchar Polski
Piłkarska środa na Podkarpaciu: 4. kolejka i okręgowy Puchar Polski
Stare płyty winylowe i kasety magnetofonowe z PRL biją rekordy. Kolekcjonerzy polują na te tytuły
Stare płyty winylowe i kasety magnetofonowe z PRL biją rekordy. Kolekcjonerzy polują na te tytuły
Bytom: policja zatrzymała 32-latkę. Odpowie za groźby i ksenofobię
Bytom: policja zatrzymała 32-latkę. Odpowie za groźby i ksenofobię
Kraków: Trwają przygotowania do budowy metra
Kraków: Trwają przygotowania do budowy metra
Suchowola: Budowa obwodnicy zbliża się do końca
Suchowola: Budowa obwodnicy zbliża się do końca
Koszalin: Centrum Integracji Cudzoziemców. Czy w ogóle powstanie?
Koszalin: Centrum Integracji Cudzoziemców. Czy w ogóle powstanie?
Słubice: Miał być basen jak z bajki, a wciąż jest plac budowy
Słubice: Miał być basen jak z bajki, a wciąż jest plac budowy
Lubuskie: Na dwóch biegunach Rzepin i Sława. A jak wypadły inne miasta
Lubuskie: Na dwóch biegunach Rzepin i Sława. A jak wypadły inne miasta