Jelenia Góra: Sezon na grilla trwa. Jak grillować mięso, ryby i warzywa? Czy można to robić na balkonie? Gdzie grillować?
Jaki grill najlepszy? Gazowy, elektryczny na węgiel?
O tym, że nie powinno się grillować mięsa czy ryb bezpośrednio w płomieniu ognia, to już chyba każdy wie. Podczas takiej metody liczba szkodliwych związków wzrasta wraz z ilością tłuszczu, skapującego z przygotowanej żywności do ognia. Na dodatek, część z nich osadza się na produktach. Jaki wybrać grill?
Grill węglowy. Zalety i cena
Grill na węgiel drzewny ma wielu zwolenników ze względu na szczególny smak, jaki ma jedzenie. Potrawy nabierają wyjątkowego, dymnego aromat. Jest to nie do uzyskania w innych typach grilli.
Potrawy do grillowania rozkładamy na ruszcie, dopiero wtedy gdy brykiet lub węgiel osiągną odpowiednią temperaturę. Nie nakładamy zbyt wielu składników. Pilnujemy, by się nie spaliły. Minusem tego typu grilli jest dłuższy czas przygotowywania potraw, ponieważ rozpalenie węgla i uzyskanie odpowiedniej temperatury wymaga czasu. Ponadto wymagają czyszczenia, najlepiej po każdym użyciu.
Grill elektryczny. Dlaczego go wybieramy?
Coraz więcej osób wybiera grill elektryczny zamiast tradycyjnego grilla węglowego, gdyż uważany jest on za najzdrowszy typ grilla. W czasie użytkowania nie są wytwarzane związki rakotwórcze. Jest także doskonałym rozwiązaniem, gdy pogoda nie sprzyja rozpalaniu grilla, bo zda egzamin na zadaszonym tarasie czy pod parasolem ogrodowym.
Grill gazowy. Drogi, ale prosty w użyciu i szybki
Grill na gaz zyskuje coraz większą popularność. Jest bardzo prosty w użyciu, szybko się nagrzewa, a temperaturę można łatwo kontrolować. Dzięki niezależnym palnikom, idealnie nadaje się do gotowania kilku potraw jednocześnie w różnych temperaturach.
Grilla gazowego można używać tylko na zewnątrz.
Zasady bezpiecznego grillowania
- Upewnijcie się, że grill ustawiony jest na stabilnym podłożu.
- W trakcie grillowania korzystajcie z rękawic ochronnych
- Nigdy nie dotykajcie gorących powierzchni gołymi rękami.
- Do obracania kawałków jedzenia używajcie specjalnych szczypiec i innych akcesoriów, by uniknąć poparzenia.
- Uważajcie na psy, potrafią przewrócić grilla. Nie mówiąc o tym, że zgrabnie ściągają z niego mięso
- Trzymajcie z daleka od grilla małe dzieci
Jakie potrawy najlepiej udają się na grillu?
Oczywiście mięso, kiełbasa i kaszanka. Coraz chętniej sięgamy także po ryby czy warzywa.
Kiełbaska z grilla to niezbędny element każdego grillowego spotkania. Wystarczy przypilnować, by się nie przypaliła. Mogą być białe kiełbasy, śląska, podwawelska i inne gatunki.
Na grilla nadaje się niemal każdy rodzaj mięsa. Czy będzie one chude, czy tłuste jest kwestią jedynie naszych upodobań.
- karkówka, łopatka, antrykot, rostbef
- boczek, żeberka, rumsztyk
- jagnięcina lub baranina
- kurczak - świetnie sprawdzą się: udka, skrzydełka oraz piersi z kurczaka
- polędwiczki wieprzowe i wołowe
- schab wieprzowy
Unikajmy gotowych potraw, zamarynowanych na grilla. Lepsze, smaczniejsze i bezpieczniejsze będzie przygotowanie samemu marynaty.
Jak zamarynować mięso na grilla? Kliknijcie w galerię, by się tego dowiedzieć
Lepiej wybierać gatunki mięsa, które są chude. Kapiący na węgiel tłuszcz z boczku lub karkówki, może mieć działanie rakotwórcze, a tłusty kawałek kiełbasy to zwykle ogromna dawka kalorii.
Ryby, warzywa i owoce też można grillować.
W grillowym menu nie może zabraknąć warzyw. Zarówno tych pieczonych na ruszcie, marynowanych jak i świeżych.
Jakie warzywa nadają się na grilla? Ziemniaki, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory, bakłażan, marchew, ziemniaki, szparagi. Pokrojone w talarki lub słupki, wystarczy ułożyć na tacce, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami i ziołami lub można je także nadziać na patyki do szaszłyków. Grillować można także banany, ananasa, jabłka, gruszki.
Świetnie z grilla wychodzą ryby. Najlepiej użyć specjalnych rusztów do ryb. Pstrąg, dorsz, dorada, łosoś będą smakować wyśmienicie. Wcześniej zamarynujcie rybę w marynacie na bazie oliwy, białego wina, czosnku, i soku z cytryny. Odradzamy karpia, szczupaka, leszcza, sandacza, okonia czy miętusa, gdyż mają zbyt wiele ości i mogą się rozpaść na grillu.
Nie zapominajcie o surówkach do grillowanych mięs i kiełbas. Kolorowe sałatki i surówki są znakomitym dodatkiem
Czy można grillować na balkonie?
Ogólne przepisy nie zabraniają jednoznacznie grillowania na balkonie. Te kwestie porządkują jednak regulaminy spółdzielni mieszkaniowych czy wspólnot. Te najczęściej zabraniają rozpalania ognia na balkonie.
Druga kwestia to dym i zapach, który może drażnić sąsiadów, osiadać im na suszącym się na balkonie praniu etc. To zaś może podchodzić pod art. 144 kodeksu cywilnego, w którym ujęte są tzw. immisje. Są one zdefiniowane jako zachowania sąsiada uporczywe dla innych mieszkańców. Zatem lepiej porzućcie zamiar grillowania na balkonie i wybierzcie działkę, polanę nad jeziorem czy rzeką lub specjalnie wydzielone do tego miejsca. Są takie w niektórych miejskich parkach lub w lasach i są wyraźnie oznaczone.
Zawsze pamiętajcie o posprzątaniu po sobie. Nie ma nic gorszego niż pozostawione nad jeziorem czy rzeką butelki, folia aluminiowa i papierzyska, po imprezie grillowej.
Gdzie grillować w Jeleniej Górze?
Specjalne stanowiska do grillowania znajdziecie w Parku Kościuszki.
Grille można rozstawić także w ogródkach działkowych.
Nie wolno grillować na podwórkach między blokami ani na balkonach
Wiele osób rozkłada grille nad brzegami zbiornika w Wojanowie
Grille można także spotkać nad Balatonem w Staniszowie (nielegalne kąpielisko)