Kanada: Pożary kombajnów. Wszystkiemu winny grzyb
Biały pył jako źródło ognia w kombajnach rolniczych
Kaeley Kindrachuk, agronom z Sask Oilseeds, wskazała mączniaka prawdziwego (powdery mildew) jako główną przyczynę tegorocznych incydentów. Choroba ta, wyjątkowo silna w późnym sezonie upraw rzepaku, wytwarza biały pył, będący w rzeczywistości nalotem złożonym z grzybni i zarodników.
Ten drobny, łatwopalny nalot osadza się grubą warstwą na sprzęcie i wewnątrz maszyn. Jak wyjaśniła Kindrachuk: "Kiedy maszyny się nagrzewają, nagrzewa się również pył i to właśnie powoduje pożary". Ogień może być wywołany bezpośrednim kontaktem z gorącymi elementami maszyny, ale także przez iskrzenie powstałe na skutek uderzeń kamieni o metal czy nawet wyładowania elektrostatyczne związane z tarciem.
Idealne warunki dla grzyba
Mączniak prawdziwy to grupa chorób roślin wywoływanych przez grzyby z rzędu mączniakowców. Sprzyja mu specyficzny układ warunków pogodowych:
- Sucha i słoneczna pogoda.
- Wysoka wilgotność powietrza (wystarczy poranna rosa lub mgła, deszcz nie jest konieczny).
- Duże różnice temperatur między dniem a nocą.
Kindrachuk podkreśliła, że "wilgotne, mgliste poranki stwarzały idealne warunki do rozwoju choroby". Choć mączniak z reguły pojawia się pod koniec sezonu i zazwyczaj nie wpływa na wysokość plonów rzepaku, jego sporadyczne i nieprzewidywalne występowanie stanowi teraz realne zagrożenie dla sprzętu. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi grzyba jest nadmierne nawożenie roślin związkami azotu.
W związku z zagrożeniem, eksperci zalecają rolnikom systematyczne czyszczenie sprzętu, najlepiej nawet dwa razy dziennie. Jest to kluczowe nie tylko dla zapobiegania pożarom, ale i dla utrzymania wydajności maszyn, gdyż pył mączniaka może zatykać filtry powietrza i obniżać moc silnika.
Źródło: PAP