Kraków: Targi żywności i giełda agroturystyczna już w ten weekend. Uniwersytet Rolniczy zaprasza
XI Małopolskie Targi Żywności "Zasmakuj z URK" oraz XXVII Małopolska Giełda Agroturystyczna odbędą się 20 i 21 września w godz. 10-16, na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253. Wydarzenia te mają na celu promowanie zdrowego stylu życia, aktywnej formy wypoczynku oraz turystyki wiejskiej. To również odpowiedź na rosnące zainteresowanie mieszkańców regionu żywnością tradycyjną, lokalnymi smakami i wypoczynkiem blisko natury.
Targi i giełda, które wpisały się już na stałe w kalendarz wydarzeń plenerowych w Małopolsce, przyjmują formę rodzinnego pikniku na świeżym powietrzu. W poprzednich edycjach udział wzięło kilkudziesięciu wystawców, a wydarzenie przyciągnęło nawet kilka tysięcy odwiedzających.
Jedna z najbardziej niezwykłych stolic Europy. Można przejść z jednego świata do drugiego
Od pokazów kulinarnych i degustacji po naukę pierwszej pomocy
W tym roku organizatorzy również przygotowali wiele atrakcji, m.in. pokazy kulinarne, prelekcje tematyczne, pokaz pierwszej pomocy, występy, stoiska z regionalnymi produktami oraz liczne atrakcje dla najmłodszych. To wyjątkowa okazja, by w rodzinnej atmosferze zapoznać się z ofertą lokalnych producentów, skosztować naturalnych wyrobów i zainspirować się do prowadzenia zdrowego, aktywnego trybu życia.
Podczas tegorocznego wydarzenia odwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą ponad 70 wystawców z całej Polski. Wśród prezentowanych produktów dominują wyroby regionalne, tradycyjne i ekologiczne, wytwarzane w sposób rzemieślniczy, z poszanowaniem środowiska i lokalnych receptur.
Na stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór miodów, konfitur, kiszonek, olejów tłoczonych na zimno, serów dojrzewających i świeżych, wędlin, chlebów na zakwasie oraz wypieków. Nie zabraknie także przetworów ziołowych raz octów i przypraw naturalnego pochodzenia.
Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia
Wystawcy zaprezentują również naturalne kosmetyki, rękodzieło, produkty lawendowe, świece sojowe oraz ceramikę artystyczną. Osoby zainteresowane zdrowym stylem życia znajdą także ekologiczne kasze, mąki, suszone owoce i zioła, a także wyroby bezglutenowe i produkty wegańskie.
Wśród propozycji wystawców znajdą się także wina z lokalnych winnic (w tym Winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie "Garlicki Lamus"), miody pitne i kwas chlebowy. Część stoisk będzie oferować możliwość degustacji, a także zakupu produktów bezpośrednio od producentów.
Swoją obecność zaznaczą również instytucje i organizacje rolnicze, edukacyjne oraz badawcze. Wśród nich m.in. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Biuro Marketingu i Komunikacji, Leśny Zakład Doświadczalny w Krynicy Zdrój), Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Lasy Państwowe, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Ich stoiska będą miejscem promocji, edukacji i konsultacji.
Oferta wystawców podkreśla nie tylko bogactwo regionalnych tradycji kulinarnych, lecz także rosnące znaczenie lokalnych produktów wysokiej jakości, wytwarzanych w duchu zrównoważonego rozwoju i dbałości o dziedzictwo przyrodnicze.