Krzem w agrotechnice buraka – mniej stresu, więcej cukru
Sezon 2025 przyniósł plantatorom buraka cukrowego wyjątkowo trudne warunki pogodowe. Zimna i sucha wiosna znacząco opóźniła i osłabiła wschody, co przełożyło się na nierównomierną obsadę i większą presję ze strony chwastów oraz patogenów.
W takich warunkach rośliny były szczególnie narażone na stresy środowiskowe i infekcje, które redukują powierzchnię asymilacyjną liści –fabrykę cukru! Dlatego dodatkowe wsparcie plantacji jest tak bardzo ważne. Z ostatnich doniesień z rejonu Lubelszczyzny, dowiadujemy się, że nagły zwrot w pogodzie przejawiający się wysokimi temperaturami i ulewnymi deszczami, przyspieszył porażenie chwościkiem o 2-3 tygodnie!
Tymczasem, krzem zyskuje coraz większe znaczenie w nowoczesnej agrotechnice buraka cukrowego jako pierwiastek wspierający odporność i efektywność plonowania.
Choć nie jest uznawany za składnik niezbędny, jego rola w poprawie struktury tkanek roślinnych, odporności na stresy środowiskowe i choroby została potwierdzona w licznych badaniach.
Wieloletnie badania prowadzone przez ośrodki naukowe wykazały:
- dolistna aplikacja krzemu (kwasu ortokrzemowego) zwiększa plon biologiczny i technologiczny cukru,
- poprawia jakość technologiczną korzeni – zwiększając zawartość cukru i ograniczając zawartość sodu oraz azotu α-aminowego,
- wzmacnia odporność roślin na stresy abiotyczne, w tym przede wszystkim suszę, ale także zasolenie i wahania temperatur,
- poprawia ogólną zdrowotność roślin, ograniczając podatność na choroby grzybowe i bakteryjne,
- zwiększa odporność na szkodniki, m.in. dzięki wzmocnieniu ścian komórkowych i ograniczeniu atrakcyjności tkanek dla owadów żerujących.
Wyniki badań ścisłych Chemirol:
- IOR Poznan 2016
KombinacjaPlon korzeni t/haPolaryzacja %Kontrola52,417,92 x Krzemian 0,8 l (BBCH 14-18 i 19-31)64,218,6
- SDOO w Seroczynie 2020
KombinacjaPlon korzeni t/haPlon cukru t/haKontrola67,99,442 x Krzemian 0,5 l (BBCH 39 i 45 )77,710,91
Krzemian – to nasza odpowiedź na najważniejsze potrzeby.
Produkt zawiera:
2,5% kwasu ortokrzemowego (Si(OH)₄) – w pełni przyswajalna forma krzemu,
mikroelementy: bor, miedź, molibden, cynk – wspierające fizjologię roślin,
Niski odczyn pH -umożliwia swobodne, bezproblemowe mieszanie z innymi agrochemikaliami.
Dzięki temu Krzemian:
- jest szybko i łatwo przyswajalny,
- intensyfikuje fotosyntezę i transport asymilatów,
- wzmacnia ściany komórkowe, poprawiając odporność na choroby i szkodniki,
- zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych,
- poprawia strukturę i zdrowotność systemu korzeniowego,
- zwiększa odporność na suszę i inne stresy środowiskowe,
- ogranicza presję szkodników, zmniejszając potrzebę interwencji chemicznej,
- przekłada się na wyższy plon cukru i lepszą opłacalność produkcji.
Rekomendacje stosowania w buraku cukrowym
Termin: od fazy 4 liści do początku zakrywania międzyrzędzi,
Dawkowanie:
- 2-3 x 0,5-0,8 l/ha
– możliwość łączenia z innymi zabiegami pielęgnacyjnymi,
Efekt: widoczna poprawa kondycji roślin, zdrowotności i parametrów jakościowych.
Tak więc, włączenie Krzemianu do technologii to nie innowacja, tylko realna odpowiedź na bieżące potrzeby współczesnego rolnictwa.