Lody, gofry i ryby z frytkami pod lupą kontrolerów. Sanepid sprawdza punkty sprzedaży

Latem niestety łatwiej z zatrucia pokarmowe. Trwają kontrole sanepidu w restauracjach, lodziarniach i punktach. tzw. małej gastronomii. Kontrole są wyrywkowe, dlatego jako klienci powinniśmy być czujni.
Wirtualna PolskaPolska Press Grupa, Fot: Archiwum Polska Press
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Archiwum Polska Press
Joanna Boroń

Sanepid przez cały rok kontroluje stan sanitarny i higieniczny restauracji i lokali gastronomicznych. Podczas wakacji pracownicy inspekcji prowadzą wzmożone kontrole w miejscowościach turystycznych, by zminimalizować ryzyko m.in. zatruć pokarmowych u klientów. Jak zdradza Małgorzata Kapłan, rzecznik zachodniopomorskiego sanepidu, pierwsze wyniki poznamy w drugiej połowie lipca.

Na co zwracają uwagę pracownicy inspekcji? Sprawdzają m.in.: czystość pomieszczeń i wyposażenia, daty ważności produktów spożywczych, odpowiednie ich segregowanie, warunki przechowywania żywności, niezbędne orzeczenia lekarskie pracowników.

Jako klienci nie mamy jak sprawdzić badań pracowników, czy warunków na zapleczu, ale nie jesteśmy bezradni. Gdy w lokalu jest brudno, gdy widzimy, że obsługa, szykując lub nakładając jedzenie nie przestrzega zasad powinno nam się zapalić światełko alarmowe.

Gdy dostaniemy na w lokalu nieświeże jedzenie czy gdy zauważeniu istotnych niedociągnięć higienicznych powinniśmy zgłosić to kierownikowi obiektu i lokalnej stacji sanepidu. Podobnie powinniśmy postąpić gdy podejrzewamy, że się zatruliśmy.

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie i wirusy: salmonella, campylobacter, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego, listeria oraz rotawirusy. W ciepłej porze roku bakterie rozwijają się szybciej i zakażają tzw. wrażliwe surowce dla przetwórstwa spożywczego – np. jaja, mięso, mleko, itp. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy.

W 2024 roku odnotowano znaczący wzrost zachorowań i zgonów spowodowanych zatruciami pokarmowymi w Polsce. Według raportów, w 2024 roku odnotowano 19 zgonów po spożyciu skażonej żywności, w porównaniu do 8 w roku poprzednim. Główny Inspektorat Sanitarny odnotował 557 zgłoszeń interwencji medycznych związanych z zatruciami lub podejrzeniem zatruć pokarmowych.

Kontrole mogą być zapowiedziane lub niezapowiedziane — część z nich ma związek ze skargami klientów.

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, sanepid może nakładać mandaty i zobowiązywać do usunięcia uchybień. Ostatecznością czasowe zamknięcie lokalu lub cofnięcie zezwolenia na jego prowadzenie. 

Wybrane dla Ciebie

Wrocław: Remont Ronda Reagana. MPK szykuje wymianę 2,6 km torowiska
Wrocław: Remont Ronda Reagana. MPK szykuje wymianę 2,6 km torowiska
Szczecin: Po nocnych opadach nieprzejezdna jest ul. Szczawiowa
Szczecin: Po nocnych opadach nieprzejezdna jest ul. Szczawiowa
Wrocław: ZOO opublikowało ostrzeżenie przed internetowymi oszustami
Wrocław: ZOO opublikowało ostrzeżenie przed internetowymi oszustami
Jarosław: Ścieżka rowerowa nad Sanem. Turystyczny hit coraz bliżej
Jarosław: Ścieżka rowerowa nad Sanem. Turystyczny hit coraz bliżej
Kraków: Miejska Farma Dyń otwiera się 12 września
Kraków: Miejska Farma Dyń otwiera się 12 września
Gorzów: Kładka wzdłuż mostu kolejowego gotowa za cztery lata?
Gorzów: Kładka wzdłuż mostu kolejowego gotowa za cztery lata?
Lublin: Instytut Medycyny Wsi dostał miliony złotych dofinansowania
Lublin: Instytut Medycyny Wsi dostał miliony złotych dofinansowania
Wypadek na S61 na trasie Łomża - Szczuczyn. Ciężarówka wypadła z drogi
Wypadek na S61 na trasie Łomża - Szczuczyn. Ciężarówka wypadła z drogi
Baldur’s Gate 3: Twórcy musieli przerobić obelgi w Vicious Mockery
Baldur’s Gate 3: Twórcy musieli przerobić obelgi w Vicious Mockery
Dziecko przywiozło z kolonii wszy. Czy trzeba to zgłosić w szkole?
Dziecko przywiozło z kolonii wszy. Czy trzeba to zgłosić w szkole?
Limit prędkości ciągników wzrośnie do 40 km/h. Rząd przyjął projekt
Limit prędkości ciągników wzrośnie do 40 km/h. Rząd przyjął projekt
Częstochowa: Remont kładki nad al. Jana Pawła II na półmetku
Częstochowa: Remont kładki nad al. Jana Pawła II na półmetku