Lody, gofry i ryby z frytkami pod lupą kontrolerów. Sanepid sprawdza punkty sprzedaży
Sanepid przez cały rok kontroluje stan sanitarny i higieniczny restauracji i lokali gastronomicznych. Podczas wakacji pracownicy inspekcji prowadzą wzmożone kontrole w miejscowościach turystycznych, by zminimalizować ryzyko m.in. zatruć pokarmowych u klientów. Jak zdradza Małgorzata Kapłan, rzecznik zachodniopomorskiego sanepidu, pierwsze wyniki poznamy w drugiej połowie lipca.
Na co zwracają uwagę pracownicy inspekcji? Sprawdzają m.in.: czystość pomieszczeń i wyposażenia, daty ważności produktów spożywczych, odpowiednie ich segregowanie, warunki przechowywania żywności, niezbędne orzeczenia lekarskie pracowników.
Jako klienci nie mamy jak sprawdzić badań pracowników, czy warunków na zapleczu, ale nie jesteśmy bezradni. Gdy w lokalu jest brudno, gdy widzimy, że obsługa, szykując lub nakładając jedzenie nie przestrzega zasad powinno nam się zapalić światełko alarmowe.
Gdy dostaniemy na w lokalu nieświeże jedzenie czy gdy zauważeniu istotnych niedociągnięć higienicznych powinniśmy zgłosić to kierownikowi obiektu i lokalnej stacji sanepidu. Podobnie powinniśmy postąpić gdy podejrzewamy, że się zatruliśmy.
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie i wirusy: salmonella, campylobacter, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego, listeria oraz rotawirusy. W ciepłej porze roku bakterie rozwijają się szybciej i zakażają tzw. wrażliwe surowce dla przetwórstwa spożywczego – np. jaja, mięso, mleko, itp. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy.
W 2024 roku odnotowano znaczący wzrost zachorowań i zgonów spowodowanych zatruciami pokarmowymi w Polsce. Według raportów, w 2024 roku odnotowano 19 zgonów po spożyciu skażonej żywności, w porównaniu do 8 w roku poprzednim. Główny Inspektorat Sanitarny odnotował 557 zgłoszeń interwencji medycznych związanych z zatruciami lub podejrzeniem zatruć pokarmowych.
Kontrole mogą być zapowiedziane lub niezapowiedziane — część z nich ma związek ze skargami klientów.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, sanepid może nakładać mandaty i zobowiązywać do usunięcia uchybień. Ostatecznością czasowe zamknięcie lokalu lub cofnięcie zezwolenia na jego prowadzenie.