Ochrona warzyw pod osłonami – nowe możliwości
Podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Bayer, Radosław Suchorzewski reprezentujący ten koncern przedstawił nowe produkty, które dzięki rozszerzeniu rejestracji można teraz stosować także w ochronie warzyw pod osłonami.
Nowe zastosowanie znanego środka
Previcur Energy, dobrze znany producentom warzyw pod osłonami z ochrony systemu korzeniowego roślin przed chorobami odglebowymi, zyskał nowe zastosowanie. Bowiem aktualnie produkt ten można aplikować nie tylko przez podlewanie, ale także opryskując rośliny. Oznacza to realne rozszerzenie dotychczasowego obszaru zastosowania preparatu. Ściśle mówiąc, Previcur Energy w formie opryskiwania stanowi nowe narzędzie do walki przed chorobami. Mianowicie zyskał rozszerzenie w uprawach prowadzonych w szklarniach i tunelach foliowych takich gatunków, jak:
- pomidor — zaraza ziemniaka;
- ogórek — mączniak rzekomy dyniowatych (średni poziom zwalczania).
Przypomnijmy, że preparat ten zawiera dwie substancje czynne: propamokarb (530 g/l) oraz fosetyl-aluminium (310 g/l), co zapewnia działanie systemiczne i profilaktyczne. Jak podkreślił specjalista z firmy Bayer:
Nowe narzędzie do ochrony warzyw pod osłonami przed szarą pleśnią
Z kolei kolejny produkt, Teldor to zupełna nowość w warzywniczych uprawach szklarniowych. Jak przekazał Radosław Suchorzewski,
Zastosowanie w strategii antyodpornościowej
Teldor to fungicyd kontaktowy o działaniu zapobiegawczym, zawierający fenheksamid (500 g/l). Środek skutecznie kontroluje Botrytis — sprawcę szarej pleśni. Cechuje się trwałością działania, a poza tym jest łagodny dla pożytecznych organizmów. Jego dużym atutem jest inny mechanizm działania, przez co doskonale wpisuje się w strategie antyodpornościowe. Preparat jest rejestrowany w uprawach takich jak ogórek, papryka, bakłażan i pomidor pod osłonami.
Ochrona biologiczna – siła pożytecznych bakterii
Do ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przeznaczone są także preparaty biologiczne Serenade Aso i Rhapsody, oparte są na bakterii Bacillus subtilis. Jak wskazuje Radosław Suchorzewski:
Jak zaznaczył przedstawiciel firmy Bayer, są to środki o działaniu profilaktycznym. Zabezpieczają rośliny przed mączniakiem prawdziwym, szarą pleśnią oraz chorobami bakteryjnymi. Zaś możliwość łączenia och z chemicznymi fungicydami bez utraty skuteczności czyni je doskonałym komponentem zintegrowanej ochrony. Dzięki temu preparaty biologiczne oparte na bakterii B. subtilis sprawdzają się jako uzupełnienie ochrony chemicznej. Jak trafnie podsumował Radosław Suchorzewski, zaprezentowane nowe narzędzia pozwalają producentom warzyw spojrzeć na ochronę upraw pod osłonami w nowy, bardziej zrównoważony i skuteczny sposób.