Rzeszów: Za nami "Podróże za smakiem" - spotkanie z Jędrzejem Majką
"Podróże za smakiem": spotkanie z Jędrzejem Majką pełne aromatów
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie zorganizowała spotkanie z Jędrzejem Majką - autorem książek podróżniczych, przewodników oraz programu telewizyjnego.
Wydarzenie odbyło się na wtorek, 9 września 2025 r., i godz. 17.00 w Budynku WiMBP przy ul. Sokoła 13. Uczestników, w imieniu Biblioteki powitała i przedstawiła gościa Sylwia Wierzbińska, instruktor w Dziale Udostępniania Zbiorów.
Jędrzej Majka jest autorem książek podróżniczych, przewodników oraz programu telewizyjnego "Na tropie przypraw". O zmieniającym się świecie i podróżowaniu opowiada w programach telewizyjnych (m.in. Halo tu Polsat, wcześniej Pytanie na Śniadanie) i radiowych oraz podczas spotkań w bibliotekach i ośrodkach kultury. Prowadzi zajęcia na UTW.
Pytania, odpowiedzi i aromatyczne nagrody
Podczas spotkania w rzeszowskiej Bibliotece, które były poświęcone wiedzy na temat przypraw z całego świata, podróżnik zadawał uczestnikom wiele pytań, często trudnych i podchwytliwych.
Jędrzej Majka, podróżując po całym świecie poznaje miejsca, w których uprawia się rośliny, produkuje się i sprzedaje przyprawy, które używamy w naszej kuchni i kosmetyce. Zachęcił do stawiania na jakość przypraw, kupowanie z pewnych źródeł i korzystania z ich dobrodziejstwa.
Zadając pytania uczestnikom, nagradzał ich za dobre odpowiedzi woreczkami przypraw przywiezionych z różnych zakątków świata.
Na zakończenie można było nabyć książkę Jędrzeja Majki "Podróże za smakiem - czyli jak przyprawy zmieniają świat" z autografem, porozmawiać osobiście i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie.
Na zakończenie przytaczamy fragment wstępu książki Jędrzeja Majki:
Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. I właśnie o tym jest ta książka. Opowiadam w niej o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu.