Wystarczy wykałaczka, a zielone pomidory w mig dojrzewają. Oto mój sposób na zielone pomidory
Pomidory są bogate w witaminy i minerały - C, K, A (w postaci beta-karotenu), witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, B5, biotyna, kwas foliowy), a także potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, cynk, miedź i chrom. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen. Działają korzystnie na wzrok, serce, skórę i układ odpornościowy. Pomidory mogą również wspierać trawienie i zapobiegać zaparciom.
Najważniejsze zasady uprawy pomidorów
Uprawa pomidorów wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska, a także żyznej, przepuszczalnej gleby. Najlepiej uprawiać je z rozsady, przesadzając sadzonki po 15 maja do gruntu, lub wcześniej do szklarni czy tunelu foliowego.
Pomidory zazwyczaj podlewa się co 2-3 dni, w okresach suszy częściej. Strumień wody najlepiej kierować na korzeń. Unikaj moczenia liści.
Aby pomidory obficie owocowały należy usuwać pędy boczne i zasilać je odpowiednimi nawozami mineralnymi lub organicznymi, np. kompostem, obornikiem, gnojówką z pokrzyw.
Czego nie lubią pomidory?Pomidory nie lubią towarzystwa ziemniaków, papryki, ogórków oraz roślin kapustnych takich jak brokuły, kalafior czy kapusta. Ponadto, powinny być uprawiane w miejscach, gdzie gleba nie jest zbyt wilgotna.
Wystarczy wykałaczka, a zielone pomidory w mig dojrzewają
Najczęściej przyczyną wolnego dojrzewania pomidorów jest zbyt niska lub wysoka temperatura, obfite podlewanie, niedobór światła słonecznego, nieodpowiednie nawożenie, oraz zbyt bujny wzrost roślin.
Oto skuteczny domowy sposób, a by pomidory szybko się zaczerwieniły:
- Przeczytaj także: Mieszam z mlekiem i podlewam ogórki w lipcu. Dzięki temu rosną duże i jędrne