Indeks glikemiczny tego warzywa wynosi aż 75! Takie są inne warzywa i owoce o wysokim indeksie
Indeks glikemiczny - o co w nim chodzi?
Indeks glikemiczny to skala, która ocenia, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Dzieli produkty spożywcze na zalecane i niezalecane. Są trzy kategorie produktów: o niskim IG, o średnim IG, o wysokim IG.
Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy starają się schudnąć.
Indeks glikemiczny szczególnie pomaga chorym na cukrzycę, która powoduje duże wahania poziomu glukozy we krwi. Dlatego osoba z cukrzycą robi pomiary glukozy za pomocą glukometru – specjalnego urządzenia. Szczególnie ważne jest wykonywanie pomiaru na czczo oraz po upływie około dwóch godzin po posiłku - można przeczytać na stronie pacjent.gov.pl.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Należą do nich biały chleb, słodycze, napoje gazowane oraz niektóre rodzaje owoców. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność czy nadwaga.
Warzywa i owoce o wysokim indeksie glikemicznym
Oto lista popularnych produktów zbożowych, owoców oraz warzyw o wysokim IG. Ogranicz ich spożycie, jeżeli masz nadwagę lub cukrzycę:
Dieta przy cukrzycy
Dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi, kluczowe jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty te powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi.
Oto lista produktów o niskim IG, które warto włączyć do diety:
- Awokado (IG 10)
- Agrest (IG 15)
- Wiśnie (IG 22)
- Maliny (IG 25)
- Sałata (IG 10)
- Kapusta (IG 15)
- Ogórek (IG 15)
- Cukinia (IG 15)
- Kasza jęczmienna (IG 25)
- Kasza gryczana (IG 45)
- Chleb z otrębami (IG 44)
Wybierając produkty o niskim IG, można lepiej kontrolować poziom cukru we krwi i unikać gwałtownych skoków glukozy.
Jak obniżyć indeks glikemiczny potraw?
Wysokość indeksu niektórych produktów można także obniżyć odpowiednio je przygotowując. Na przykład ziemniaki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (60-65). Jednak po ugotowaniu ich indeks rośnie do około 90. Czy cukrzycy powinni zrezygnować z gotowanych ziemniaków? Niekoniecznie!
Jeśli chcesz obniżyć IG gotowanych ziemniaków, zjedz je z dodatkiem zdrowego tłuszczu np. oliwy oraz chudego mięsa. Taki sposób przygotowania potrawy może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zapobiec gwałtownym skokom glukozy.
"Jeśli na przykład zjesz sam słodki banan (bogaty w cukier owocowy, czyli fruktozę), z pewnością mocno podniesie on poziom glukozy w Twojej krwi. Ale jeśli połączysz go z jogurtem naturalnym i orzechami, spowolnisz wchłanianie glukozy i zapewnisz niski IG podwieczorku".
Komponując dietę przy cukrzycy warto pamiętać o posiłkach o urozmaiconym składzie, dodawać produkty bogate w błonnik, wybierać pełnoziarniste pieczywo.