Naturalny związek w bazylii przeciwdziała chorobie Alzheimera
Jak wykazano, fenchol wpływa na mechanizm sygnalizacyjny związany z mikrobiotą jelitową, co zmniejsza neurotoksyczne działanie beta-amyloidu w mózgu osób z Alzheimerem.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (short-chain fatty acids, SCFA), produkowane przez pożyteczne bakterie jelitowe, wspierają zdrowie mózgu, ale ich poziom obniża się u osób starszych z łagodnym zaburzeniem poznawczym i chorobą Alzheimera. Wciąż nie jest w pełni zrozumiane, jak to wpływa na rozwój choroby.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
SCFA, które docierają z krwi do mózgu, mogą aktywować receptor FFAR2 obecny na neuronach. Badacze wykazali, że pobudzenie tego receptora pomaga chronić komórki nerwowe przed toksycznym nagromadzeniem beta-amyloidu.
Jednym z głównych objawów choroby Alzheimera jest tworzenie się złogów amyloidowych oraz splątków białka tau, co prowadzi do obumierania neuronów i pogorszenia funkcji poznawczych. Naukowcy starali się zrozumieć rolę FFAR2 w tym procesie.
Zablokowanie receptora FFAR2 powodowało zwiększone odkładanie się beta-amyloidu i wzrost neurotoksyczności. Dlatego przeprowadzono analizę ponad 144 tysięcy naturalnych związków, aby znaleźć taki, który mógłby skutecznie aktywować FFAR2, ponieważ SCFA są w dużej mierze zużywane, zanim dotrą do mózgu.
Najbardziej obiecującym związkiem okazał się fenchol, który skutecznie pobudzał receptor FFAR2. Badania na hodowlach komórek nerwowych, nicieniach i myszach pokazały, że fenchol zmniejsza gromadzenie się beta-amyloidu, liczbę tzw. "komórek zombie" i chroni neurony przed obumieraniem.
Naukowcy podkreślają, że choć wyniki są obiecujące, potrzeba dalszych badań, zwłaszcza klinicznych. Kolejnym krokiem będzie ocena, czy spożywanie fencholu w naturalnej formie, np. w bazylii, jest skuteczne oraz czy istnieją lepsze metody dostarczania go do mózgu, np. w postaci sprayu donosowego.
Na podstawie:
Natural Compound in Basil May Protect Against Alzheimer's Disease