Prosty przepis na syrop z cebuli
W tym artykule:
Wyjątkowe właściwości cebuli
Cebula zawiera wiele związków biologicznie czynnych, które mogą wspierać organizm w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Wśród nich najczęściej wymieniana jest kwercetyna, czyli silny antyoksydant i związek przeciwzapalny. Badania potwierdzają, że hamuje on namnażanie się wirusów i ogranicza odpowiedź zapalną.
Cebula wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne a ekstrakty z cebuli hamują wzrost bakterii. Dodatkowo cebula dostarcza witaminy takie jak C i B6, składniki mineralne a także prebiotyki, które mogą wspierać mikroflorę jelitową.
Uważa się, że syrop z cebuli leczy przeziębienie czy kaszel. Lekarze często traktują go jako suplement lub środek wspomagający, nie jako zamiennik terapii medycznej.
Przepis na syrop z cebuli
Mamy i babcie podkreślają, że przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty - to tylko cebula i cukier.
Prosty przepis na syrop z cebuli to cebula i miód lub cukier układane warstwami w słoiku. Całość należy odstawić na 12 godzin, by uzyskać sok.
Składniki
- 2 średnie cebule;
- 3-4 łyżki miodu lub cukru.
Sposób wykonania
Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli i warstwę miodu (lub cukru) aż do wyczerpania składników. Przykryj słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej (np. na parapecie) na 12-24 godziny, aż cebula puści sok. Następnie przecedź miksturę przez gazę lub sitko, aby uzyskać klarowny płyn. Przelej do osobnej czystej buteleczki.
WAŻNE! Gotowy syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 1-2 tygodnie. Syrop z cebuli podaje się kilka razy dziennie, np. łyżkę lub dwie dla dorosłych i połowę dla dzieci.
Do tradycyjnego przepisu na syrop z cebuli można dodać także plasterki cytryny lub sok z cytryny, kilka plasterków świeżego imbiru, ząbki czosnku czy przyprawy np. goździki, cynamon, aby dodać smaku i zwiększyć działanie przeciwzapalne lub antyseptyczne.
Na to pomaga syrop z cebuli
Syrop z cebuli pomaga na kaszel suchy i mokry. Działa jak środek wykrztuśny - pomaga rozrzedzić wydzielinę w drogach oddechowych i ułatwia jej odkrztuszanie. W przypadku kaszlu suchego działa łagodząco na podrażnione gardło, a w przypadku kaszlu mokrego - wspomaga usuwanie śluzu.
W tradycyjnej medycynie ludowej syrop z cebuli stosuje się na przeziębienie, katar a także przy stanach zapalnych gardła lub oskrzeli.
Może być stosowany profilaktycznie w okresach wzmożonego ryzyka infekcji, ponieważ ze względu na zawartość związków przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, syrop z cebuli wspomaga naturalną odporność organizmu i łagodzi reakcje zapalne.
Po syrop z cebuli warto sięgnąć na wczesnym etapie infekcji, kiedy pojawia się pierwsze drapanie w gardle, lekki kaszel lub katar a także by wesprzeć odporność w sezonach grypowych. To dobry sposób wspomagający leczenie kaszlu, szczególnie gdy towarzyszy mu uczucie zalegającej wydzieliny.
Warto pamiętać, że syrop z cebuli nie zastępuje leków, ale może wspomagać ich działanie.
Kto nie powinien stosować syropu z cebuli?
U niemowląt i dzieci poniżej 2 roku życia podawanie syropu z cebuli (zwłaszcza z miodem) warto skonsultować z pediatrą.
Inne przeciwskazania to:
- cukrzyca - diabetycy powinni uważać, ponieważ syrop z cebuli zawiera bardzo dużo cukru,
- alergia pokarmowa - osoby uczulone na miód mogą zastąpić go cukrem, natomiast przy alergii na cebulę należy zupełnie zrezygnować z picia syropu,
- problemy żołądkowo-jelitowe - cebula zawiera fruktany, które u osób z wrażliwym układem pokarmowym mogą wywoływać wzdęcia, gazy lub dyskomfort.
Kobiety w ciąży powinny stosować wszelkie syropy domowe z ostrożnością zaś podczas karmienia piersią lepiej dobrze rozważyć stosowanie tego syropu, ponieważ cebula bywa kojarzona ze wzmożonymi gazami u niemowlęcia.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Cebula zawiera enzym LFS, który przekształca się w 1-sulfinylopropan. To właśnie ten składnik wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Oto skutki jedzenia cebuli. To się dzieje z organizmem gdy spożywamy cebulę
Cebula, choć ceniona za liczne walory zdrowotne oraz wyjątkowy smak i aromat, nie jest odpowiednia dla każdego. Alergia na cebulę to nie wszystko, bo jedzenie tego warzywa nie jest zalecane także osobom z innymi schorzeniami. Sprawdź w naszej galerii, kto powinien unikać spożywania cebuli: