Kiszone grzyby - jesienny hit do spiżarni. Naturalny smak i idealny dodatek do sosu tatarskiego

Chcesz zatrzymać smak jesieni na dłużej? Kiszone grzyby to idealny sposób na zakonserwowanie aromatów lasu. Lekko kwaśne, intensywne w smaku i pełne umami - świetnie sprawdzą się jako dodatek do zimowych dań. To prosty, choć mało znany sposób na przedłużenie świeżości zebranych grzybów. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku.
Fresh delicious spicy canned mushrooms with spices and herbs in ceramic dishesFresh delicious spicy canned mushrooms with spices and herbs in ceramic dishes on a dark concrete background
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Tane4kaChe/GettyImages
Anna Daniluk

Niektórzy grzybiarze uważają, że grzyby w occie mają gorszy smak. Postulują, że ocet dobrze konserwuje, ale zabija "prawdziwy" smak i leśny aromat grzybów. Przez to różne gatunki smakują tak samo. Jeśli jesteście zwolennikami, tego zdania można zabrać się za własnoręczne kiszenie grzybów. Co więcej, zyskasz szansę wydobycia ich naturalnego smaku. Takie grzyby wytrzymają w chłodnej spiżarni, piwnicy lub w dolnej szufladzie lodówki nawet do 6 miesięcy. Z powodzeniem można je dodawać do sosu tatarskiego, sałatek lub podawać jako rodzaj szybkiej zagrychy.

Grzyby kiszone - przepis do jesiennej spiżarni

Proporcja na 2-3 słoiki.

Czas przygotowania 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych,
  • 250 ml wody,
  • 10 g soli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Jak zrobić kiszone grzyby?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku grzyby dokładnie umyj i oczyść z ziemi. Możesz je obrać ze skórki.
  2. Następnie krótko obgotuj i przecedź na sitku.
  3. Lekko obgotowane grzyby odstaw do przestudzenia.
  4. Następnie grzyby ułóż naprzemiennie kapeluszami do góry w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Każdą warstwę posyp solą i ułóż między nie przyprawy.
  5. Ostatnią warstwę grzybów posól i przykryj czystą gazą.
  6. Grzyby zalej ciepłą solanką wykonaną w proporcji 1 łyżka soli na 250 ml wody.
  7. Taki słoik należy odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 10 dni.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia niecodziennych kiszonek z grzybów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Wybrane dla Ciebie
Powiat legnicki: 13 szkół walczy o tytuł „Odblaskowej Szkoły”
Powiat legnicki: 13 szkół walczy o tytuł „Odblaskowej Szkoły”
Gnojno: Tak było na Gminnym Festiwalu Dyni
Gnojno: Tak było na Gminnym Festiwalu Dyni
Radom: 24. rocznica śmierci bp Chrapka. Wierni zgromadzili się na mszy
Radom: 24. rocznica śmierci bp Chrapka. Wierni zgromadzili się na mszy
Łódź: Drugi dzień Manufaktura Fashion Week pełen blasku i stylu
Łódź: Drugi dzień Manufaktura Fashion Week pełen blasku i stylu
Ropczyce: Zakończono pierwszy etap modernizacji DW986
Ropczyce: Zakończono pierwszy etap modernizacji DW986
Nowa Wieś: Dębowe Gody. Wdzięczni za 80 wspólnych lat
Nowa Wieś: Dębowe Gody. Wdzięczni za 80 wspólnych lat
Kulinarna podróż po Podlasiu. Nie tylko babka ziemniaczana i kartacze
Kulinarna podróż po Podlasiu. Nie tylko babka ziemniaczana i kartacze
Malbork: Kolejni absolwenci WSG odebrali dyplomy ukończenia studiów
Malbork: Kolejni absolwenci WSG odebrali dyplomy ukończenia studiów
Radom: Pożar na Idalinie. Zapalił się samochód, a od niego poddasze
Radom: Pożar na Idalinie. Zapalił się samochód, a od niego poddasze
Grudziądz: Morsy rozpoczęły sezon kąpielą na plaży miejskiej
Grudziądz: Morsy rozpoczęły sezon kąpielą na plaży miejskiej
The Legend of Dragoon. Zapomniany pretendent do tronu jRPG
The Legend of Dragoon. Zapomniany pretendent do tronu jRPG
Bitwa pod Żurawnem. Tak Sobieski obronił nas przed Turkami
Bitwa pod Żurawnem. Tak Sobieski obronił nas przed Turkami