Młoda kapusta z makaronem i boczkiem. Nakarmi całą rodzinę i nie zrujnuje budżetu
Na straganach są już główki młodej kapusty, które aż proszą się, aby ugotować z nich smakowity obiad. W mniej niż 30 minut zrób młodą kapustę z makaronem i boczkiem. Co więcej, lekko słodka młoda kapusta, chrupiący boczek i sycący makaron to zestawienie przypominające w smaku łazanki. Zaręczam, że to fenomenalna opcja na szybki, a zarazem satysfakcjonujący obiad, który zaspokoi głód domowników.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Młoda kapusta z makaronem i boczkiem – przepis na sezonowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty (ok. 800 g),
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 g makaronu np.: świderki, penne lub kokardki,
- 20 ml oleju rzepakowego lub klarowanego masła do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- świeży koperek do posypania (opcjonalnie).
Jak zrobić młodą kapustę z makaronem i boczkiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania makaronu.
- Następnie młodą kapustę poszatkuj na mandolinie lub cienko pokrój ostrym nożem.
- Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy lub klarowane masło. Podsmaż boczek na chrupko. Wyjmij boczek z patelni, pozostawiając tłuszcz.
- Na tłuszczu pozostałym po boczku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił.
- Dodaj na patelnię poszatkowaną kapustę . Smaż, mieszając, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca (około 10-15 minut). W razie potrzeby podlej odrobiną wody.
- Do podsmażonej młodej kapusty dodaj ugotowany makaron i podsmażony boczek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli danie jest zbyt suche, dolej 30 ml wody z gotowania makaronu.
- Młodą kapustę z makaronem i boczkiem podawaj od razu posypaną świeżym koperkiem.
Pamiętaj, że młoda kapusta z makaronem i boczkiem to nie tylko pyszny, ale i niezwykle uniwersalny posiłek. Możesz także urozmaicić ich smak, dodając posiekaną natkę pietruszki i poszatkowane pieczarki obsmażone na złoto. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć wyjątkowo smaczne danie. Smacznego!