Na przeziębienie ugotuj rozgrzewający krupnik. Zanurz łyżkę w tej tradycyjnej polskiej zupie
W tym artykule:
Niepokojący wypadek na DK. Jej samochód zaczął się palić na skrzyżowaniu
Krupnik to sycąca zupa, którą można zajadać na obiad lub na kolację. Najczęściej zupa krupnik gotowana jest na cielęcinie z kością, wieprzowinie lub chudym, wędzonym boczku lub wędzonych żeberkach. W starszych przepisach zachęcających do gospodarnego gotowania krupnik wzbogacano o przetarte podroby, np.: wątróbkę z kury, kaczki lub gęsi. W wersji wegetariańskiej krupnik wyśmienicie smakuje przyrządzony na wywarze z suszonych grzybów i warzyw. Podpowiadamy przepis na domowy krupnik.
Krupnik - przepis na zupę
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
- 200 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1/4 selera,
- 200 g mięsa wieprzowego lub wołowego np.: żeberek,
- 2 łyżki masła,
- 4 suszone grzyby,
- 2 liście laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki,
- 1,5-2 l wody,
- sól.
Jak zrobić krupnik?
Sposób przygotowania:
- Na początku namocz grzyby oraz umyj mięso. Wołowinę zalej wodą i gotuj przez około godzinę.
- Następnie obierz warzywa i pokrój w większą kostkę. Do zupy dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj do miękkości.
- Mięso wyjmij i pokrój w plastry. Warzywa wyjmij łyżką cedzakową.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- W oddzielnym garnku umieść 300 ml zupy i ugotuj w niej kaszę jęczmienną. Do ugotowanej kaszy dodaj masło, aby się nie zbiła w jednorodną masę.
- Ugotowaną kaszę jęczmienną dodaj do krupniku. Pokrojone w kostkę ziemniaki dorzuć do zupy i gotuj do miękkości, około 15 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej ugotowanych warzyw, grzybów i mięsa.
- Przed podaniem dopraw zupę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krupnik świetnie smakuje udekorowany posiekaną natką pietruszki.
Jaka kasza do krupniku?
Tradycyjnie do krupniku stosuje się kaszę jęczmienną, jednak istnieje wiele kulinarnych możliwości. Można dodać kaszę pęczak, kaszę gryczaną albo kaszę jaglaną. We współczesnych przepisach, które krupnikowi nadają nowoczesnego sznytu, dodaje się komosę ryżową.
Ile kaszy do krupniku?
Najprostszą zasadą, którą można kierować podczas obliczania ilości kaszy do krupniku, jest stosowanie proporcji 50 g kaszy jęczmiennej na 1 l zupy. Dzięki temu zupa będzie pożywna i treściwa, ale nie całkowicie gęsta.
Przyprawy do zupy krupnik
Krupnik nie wymaga wielu przypraw poza liśćmi laurowymi i zielem angielskim, można doprawić go domową wegetą lub suszonymi grzybami zmielonymi na drobny proszek. Tradycyjnie do krupniku można dodać także majeranek albo tak zwany pieprz ziołowy. Jednak warto czytać etykietę, bo pieprz ziołowy jest mieszanką przypraw, która może różnić się składem w zależności od producenta. Zachęcamy do stworzenia własnej przyprawy do zupy.