Puszyste ciasto cynamonowe do kawy. Znika do ostatniego okruszka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Sięgnij po prosty przepis na cynamonowe ciasto z orzechami. Wystarczy dodać czekoladę lub suszone owoce, by stworzyć deser idealny na każdą okazję. A czekoladowa polewa to już wisienka na torcie! Sprawdź, jak przygotować puszyste ciasto, które pokocha cała rodzina.
Domowe ciasta cynamonowe mają wiele wersji. Polecam szybkie, puszyste ciasto cynamonowe przygotowane na zmielonych orzechach. Robię je na ubitych z cukrem białkach z dodatkiem cynamonu w proszku. Takie ciasto możesz podawać z kremem orzechowo-czekoladowym, polać lukrem cytrynowym lub posmarować konfiturą malinową. Poznaj przepis na wilgotne ciasto cynamonowe do popołudniowej kawy.
Ciasto cynamonowe - przepis ze zmielonymi orzechami
Liczba porcji: na 16-20 kromek.
Tyle zapłaciła za kiełbasę na jarmarku w Białymstoku. "Chyba trochę dużo"
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g zmielonych migdałów (lub mieszanki nerkowców, migdałów i orzechów laskowych),
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 jajka.
Jak zrobić ciasto cynamonowe?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozdziel żółtka od białek.
- Do miski robota kuchennego wlej białka i wsyp cukier.
- Ubijaj na średnich obrotach, aż do momentu podwojenia objętości masy.
- Następnie zmniejsz obroty urządzenia i dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej wszystkie suche składniki i dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.
- Suche składniki dodaj do ubitych jajek.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na ciasto cynamonowe i delikatnie ostukaj, aby usunąć powietrze.
- Ciasto cynamonowe w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut. Sprawdź upieczenie ciasta przy pomocy suchego patyczka.
- Upieczone ciasto cynamonowe wystaw na metalową kratkę i odstaw do wystudzenia w formie.
- Po ostudzeniu możesz polać je rozpuszczoną czekoladą.
Niech ten prosty przepis będzie bazą do eksperymentowania z dodatkami. Świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowy lub posiekane suszone owoce moreli. Smacznego!