Puszysty sernik z borówkami, ciasto idealne na lato. Nie daję twarogu
Sernik z borówkami to jedno z tych ciast, które smakują najlepiej latem. Jest lekki, kremowy i pełen sezonowych owoców. W tym przepisie zamiast twarogu używam jogurtu greckiego. Dzięki temu sernik wychodzi niesamowicie delikatny, puszysty i lżejszy niż klasyczne wersje. Do tego borówki, które są najsmaczniejsze właśnie teraz. Jeśli szukasz prostego, ale efektownego ciasta na lato, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Źródło zdjęć: © envato | sea_wave
Karolina Głogowska
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowo delikatne i prawdziwie letnie ciasto. To sernik z borówkami. Jest nieziemsko kremowy, dzięki temu, że piekę go długo w niskiej temperaturze. Do piekarnika wstawiam także naczynie z wodą, która paruje i sprawia, że sernik z borówkami pozostaje wilgotny. Latem lubię lekkie serniki, a ciasto będzie właśnie takie, jeśli zrobimy je z gęstego jogurtu zamiast z ciężkiego i tłustego twarogu. Pyszny sernik na jogurcie greckim to wspaniałe ciasto, które warto zrobić latem.
Sernik z borówkami - przepis na sernik z jogurtu greckiego
Czas przygotowania: 1,5 h
Porcja: Standardowa tortownica
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g borówek,
- 600 g jogurtu greckiego,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół kostki masła,
- 200 g herbatników.
Jak zrobić sernik z borówkami na jogurcie greckim?
- Nagrzałam piekarnik do 160 stopni.
- Przygotowałam spód z herbatników. Ciastka zmieliłam blenderem na piasek, dodałam roztopione masło (¼ kostki), wymieszałam. Spód wyłożyłam do formy z papierem do pieczenia. Ugniotłam.
- Zabrałam się za masę sernikową. Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka przełożyłam do miski, dodałam jogurt, resztę roztopionego masła oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksowałam na gładką masę.
- Białka ubiłam z połową cukru na sztywną pianę. Dodałam do żółtek, wymieszałam.
- Część borówek zagotowałam w rondelku z resztą cukru.
- Masę sernikową wylałam na spód. Wierzch polałam musem borówkowym.
- Wstawiłam sernik do piekarnika na środkową półkę. Na dolnej półce umieściłam naczynie z wodą.
- Piekłam sernik ok. 75 minut. Po upieczeniu uchyliłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam sernik do ostygnięcia.
- Kiedy sernik ostygł, udekorowałam go resztą świeżych borówek.