Skutki uboczne cynamonu. Kto powinien go wyłączyć ze swojej diety?
Skąd wziął się cynamon?
Historia cynamonu sięga naprawdę zmierzchłych czasu. Pierwsze wzmianki, jakie udało się odnaleźć odnośnie tej przyprawy, zawarte były już w Biblii i papirusach egipskich. Jednak nie tylko w tej części świata dodawano ją do potraw. Cynamon był bowiem doskonale znany już w starożytnych Chinach! Ta przyprawa, otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca była stosowana pierwotnie jako dodatek do dań. Z czasem okazało się jednak, że sprawdza się także świetnie w przypadku kosmetyków, czy w formie olejków eterycznych.
Właściwości lecznicze cynamonu
Cynamon ma także szereg właściwości leczniczych, o których wiele osób zapomina. Wpływa on korzystnie w przypadku leczenia chorób nowotworowych, a także Alzheimera. Stosowany jest także w dolegliwościach związanych z układem trawiennym i zwalcza mdłości. Ponadto działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalne, czy też przeciwgrzybiczo. Ma działanie dezynfekujące i antybakteryjne. Obniża także poziom cukru i wspomaga krzepnięcie krwi. Oprócz tego rozgrzewa i przyśpiesza przemianę materii.
Kto nie może jeść cynamonu?
Pomimo wielu właściwości leczniczych, nie każdy powinien go spożywać. Szczególnie uważać powinny osoby, które mają skłonności do krwotoków. Jego spożywanie także w swojej diecie zmniejszyć powinny osoby, które mają choroby wrzodowe przewodu pokarmowego. Cynamonu w dużych ilościach nie powinny spożywać także kobiety w ciąży.
Jakie są objawy przedawkowania cynamonu?
Objawami przedawkowania cynamonu są:
- Biegunka
- Mdłości
- Wymioty