Zapiekanka z cukinii i jajek: Lekki obiad na lato zrobisz bez grama mąki
W sezonie na cukinię korzystam z tych warzyw jak najczęściej. Właśnie wtedy cukinia jest soczysta, delikatna w smaku, szybko się piecze i znakomicie łączy się z jajkami. Na straganach szukam tych najtańszych i najokazalszych sztuk. Co więcej, dzielę się z tobą sprawdzonym przepisem, który przygotujesz bez wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Poznaj przepis na smakowitą zapiekankę z cukinii i jajek dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | etorres69/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Zapiekanka z cukinii i jajek – przepis na prosty sezonowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym czas pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 średnie cukinie (około 600 g),
- 5 jajek,
- 100 g żółtego sera np.: gouda,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki świeżych ziół np.: szczypiorku, koperku, natki pietruszki.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj cukinię. Nie obieraj jej, tylko poszatkuj cienko na mandolinie.
- Następnie posól cukinię i odstaw na 5 minut, aby puściła sok. Po tym czasie dobrze odciśnij nadmiar płynu.
- Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Posiekaj cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
- W dużej misce wymieszaj odciśniętą cukinię, podsmażoną cebulę z czosnkiem, starty ser i jajka. Dopraw solą i pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją góra–dół.
- Wyłóż formę do pieczenia papierem. Wlej masę z cukinii i jajek, wyrównaj wierzch.
- Zapiekankę z cukinii i jajek piecz przez 30 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.
- Gotową wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, żeby zapiekanka łatwiej się kroiła.
Zapiekankę z cukinii i jajek podawaj na ciepło lub zabierz na piknik w ramach przekąski na zimno. W sezonie cukinii to idealny sposób na sycące śniadanie, pożywny i szybki obiad albo kolację. Jeśli nie unikasz węglowodanów, ani glutenu możesz ją serwować na kromce świeżego chleba lub z porcją ryżu brązowego. Smacznego!