Już jeden posiłek z tłuszczami nasyconymi może obniżać koncentrację
Już jeden posiłek bogaty w tłuszcze nasycone może osłabić naszą zdolność koncentracji.
W badaniu porównano, jak kilkadziesiąt kobiet poradziło sobie z testem uwagi po zjedzeniu posiłku bogatego w tłuszcze nasycone lub bardzo podobnego posiłku przygotowanego z olejem słonecznikowym, który zawiera tłuszcze nienasycone. Wyniki wykazały, że wydajność w teście była gorsza po spożyciu posiłku z dużą ilością tłuszczów nasyconych, co sugeruje związek między tłustym jedzeniem a funkcjonowaniem mózgu.
Zbadano również, czy wpływ na koncentrację ma tzw. "nieszczelne jelito", czyli stan, w którym bakterie jelitowe przedostają się do krwiobiegu. Uczestniczki z bardziej "nieszczelnymi" jelitami osiągały gorsze wyniki w teście uwagi, niezależnie od rodzaju spożytego posiłku.
- Jeśli chodzi o nasze testy, ponieważ oba posiłki były wysokotłuszczowe i potencjalnie problematyczne, negatywny wpływ dania z tłuszczem nasyconym mógłby być jeszcze większy, gdyby porównać go z jedzeniem o niskiej zawartości tłuszczu - mówi dr Annelise Madison, z Uniwersytetu Stanowego Ohio.
Wśród uczestniczek przeprowadzono "continuous performance test", który mierzy utrzymanie uwagi, koncentrację i czas reakcji przez 10 minut komputerowych zadań.
Po tym przeprowadzono test z posiłkiem, który obejmował: jajka, bułki, kiełbasę z indyka i sos, zawierający 60 gramów tłuszczu, przygotowany albo z oleju bogatego w kwas palmitynowy (wysoko nasycony), albo z oleju słonecznikowego (o niższej zawartości tłuszczów nasyconych). Oba posiłki miały 930 kalorii i były zaprojektowane tak, by odpowiadały typowym daniom z fast foodów, jak np. podwójny Whopper z serem z Burger Kinga czy Big Mac z frytkami z McDonald's.
Po pięciu godzinach kobiety ponownie wykonywały test uwagi. Po tygodniu do czterech tygodni powtórzono te same kroki, ale uczestniczki zjadały wtedy drugi rodzaj posiłku.
Naukowcy analizowali też próbki krwi pobrane na czczo, by sprawdzić poziom cząsteczki zapalnej świadczącej o endotoksemii - czyli toksynie, która przedostaje się z jelit do krwiobiegu, gdy bariera jelitowa zostaje naruszona.
Po zjedzeniu posiłku bogatego w tłuszcze nasycone, uczestniczki były średnio o 11 proc. mniej skuteczne w wykrywaniu bodźców w teście uwagi. U pań z oznakami "nieszczelnych jelit" zauważono również większe wahania czasu reakcji i trudności w utrzymaniu koncentracji.
- Gdy kobiety miały wysoki poziom endotoksemii, różnice między posiłkami znikały: słabo radziły sobie niezależnie od rodzaju tłuszczu - wyjaśnia dr Madison.
Jak się okazuje, żywność bogata w tłuszcze nasycone może zwiększać stany zapalne w całym ciele, w tym w mózgu. Kwasy tłuszczowe mogą również przenikać przez barierę krew-mózg.
- Wiemy, że gdy jesteśmy bardziej niespokojni, wielu z nas bardziej pociągają tłuste potrawy niż brokuły. Z innych badań wynika również, że depresja i lęk mogą osłabiać koncentrację i uwagę. Jeśli do tego dodamy jeszcze tłusty posiłek, skutki w rzeczywistości mogą być jeszcze poważniejsze - zauważa prof. Janice Kiecolt-Glaser, współautorka badań.
Na podstawie:
Our ability to focus may falter after eating one meal high in saturated fat