Kania czy muchomor sromotnikowy? Tak unikniesz niebezpiecznej pomyłki
Kania a muchomor sromotnikowy - jak odróżnić te grzyby
Sezon na grzyby już się rozpoczął, a to oznacza, że w lasach zaroiło się od grzybiarzy. Są wśród nich zarówno profesjonaliści, którzy niemal z zamkniętymi oczami wyłapują co lepsze okazy i doskonale znają wszystkie rodzaje grzybów, jak i amatorzy, którzy mogą popisać się wiedzą wybiórczą. I tu pojawia się spore ryzyko pomyłki. Jak wiadomo, w przypadku grzybów, może mieć ona tragiczne konsekwencje. Szczególnie jeśli dotyczy trudności w odróżnieniu kani od muchomora sromotnikowego.
Z pomocą przychodzą eksperci z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, którzy podpowiadają, jak nie pomylić dwóch zbliżonych wyglądem grzybów.
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego
Kania to grzyb, który przypomina muchomora sromotnikowego, przez co jest często omijany szerokim łukiem. Podpowiadamy, jak uniknąć pomyłki.
Kania - smaczny i cenny grzyb, należy do rodziny pieczarkowatych. Najbardziej znana jest czubajka kania, ceniona w kuchni ze względu na walory smakowe. Swoją konsystencją przypomina mięso. Grzyb kania składa się wody, białka i składników mineralnych. Posiada również witaminy (witamina A, witamina B1, witaminę B2 oraz witaminę C).
Grzyby niestety mogą być źródłem metali ciężkich ponieważ pobierają je z gleby. Dlatego też mogą zawierać ołów, rtęć oraz arsen.
- Kanię zbiera się od lipca do października. Trzon kani może osiągać długość nawet 40 cm, a szerokość 4 cm. Grzyb kania bardzo często jest mylony z muchomorem sromotnikowym. Takie sytuacje zdarzają się szczególnie wówczas, kiedy zbiera się młode owocniki. Jeżeli zbieramy dojrzałe kanie, będzie je ciężko pomylić z muchomorem sromotnikowym - mówi Katarzyna Duska, rzecznik prasowy Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie.
Kania jest o wiele większa od muchomora. Kapelusz kani się łuszczy, jest bardziej aksamitny i delikatnie brązowawy. Kapelusz muchomora jest gładki, ale czasami jest włóknisty, ma kolor zielonkawy lub szarawy.
Czubajka kania ma szerokie blaszki pod kapeluszem. Zarówno kania, jak i muchomor mają na trzonie pierścienie. Natomiast kania ma pierścień ruchomy, a u muchomora pierścień jest przyrośnięty do trzonu.
Na dole trzonu u kani znajduje się bulwa bez pochwy, a muchomor posiada pochwę. Czubajka kania ma trzon pusty w środku.
- Jeżeli mamy wątpliwości co do grzyba, jakim jest kania, to albo wybierajmy dorosłe osobniki, albo nie zbierajmy tych grzybów - przestrzega Katarzyna Duska. - Zawsze też możemy zanieść zebrane grzyby do stacji sanepidu i mieć pewność, że zebraliśmy jadalne tylko te jadalne.