Równonoc jesienna 2025: Którego dnia i jak się przygotować?
W poniedziałek 22 września 2025 rozpoczyna się równonoc jesienna. Żegnamy długie dni lata, witamy te jesienne krótkie i chłodne. Nadchodzący czas możemy jednak spędzić przyjemnie. Oto sprawdzone sposoby na równonoc jesienną: dieta, aktywności i sposoby na regenerację. Nie zawadzi też skorzystać z rytuałów równonocy.
W tym artykule:
Równonoc jako zjawisko astronomiczne
Równonoc (inaczej ekwinokcjum) to zjawisko astronomiczne, które występuje dwa razy w roku - wiosną i jesienią. W tym czasie dzień i noc trwają mniej więcej tyle samo czasu, czyli po ok.12 godzin.
Jak kiedyś obchodzono równonoc jesienną?
Równonoc jesienna często kojarzy się z dożynkami, czyli świętem plonów i wdzięczności za obfite zbiory. Dla wielu starożytnych kultur był to czas refleksji nad przemijaniem i przygotowaniem na nadchodzącą zimę
Efekt jesieni? Spadek nastroju, wzrost wagi, kłopoty ze snem
Zmiany pogodowe, zmniejszenie ilości światła dziennego oraz chłodniejsze temperatury mają dla nas oczywiście swoje konsekwencje. Do nich zaliczamy zmęczenie i spadek energii. Krótsze dni i mniejsza ilość światła słonecznego mogą obniżać poziom energii i wpływać na produkcję melatoniny, co może prowadzić do problemów ze snem.
Może nas dotknąć sezonowe zaburzenia afektywne (SAD), tzw. depresja zimowa. Objawia się ona apatią, spadkiem nastroju i brakiem motywacji. Często jest to wynik niedoboru światła, który wpływa na poziom serotoniny - hormonu odpowiedzialnego za regulację nastroju. Chłodniejsze dni ograniczają aktywność fizyczną na zewnątrz. Może to prowadzić do przyrostu masy ciała, a także do osłabienia odporności.
Zmiana pory roku: dieta i aktywność i sen
Ważna jest dieta. Korzystajmy z warzyw, które jesienią są maksymalnie odżywcze. Wystarczy włączyć do diety produkty sezonowe, tj. dynia, buraki, marchew, ziemniaki, kapusta, brukselka, jabłka i gruszki. Pamiętajmy o większym spożyciu witaminy C (znajdziemy ją w cytrusach, kiwi, papryce, kiszonkach), która pomaga chronić organizm przed przeziębieniami.
Warto też postawić na tłuszcze omega-3. Spożywanie tłustych ryb oraz orzechów wspiera zdrowie mózgu i pomaga w walce z sezonowymi zaburzeniami nastroju.
W chłodniejszych miesiącach warto bowiem wprowadzić do diety więcej ciepłych, rozgrzewających posiłków, takich jak zupy, gulasze czy kasze, które są łatwostrawne i dostarczają energii na dłużej. Nie rezygnujmy z aktywności fizycznej, mimo że pogoda jej nie sprzyja. Zwykły spacer na świeżym powietrzu polepszy nam nastrój w dzień i sen nocą. Mówi się, że dla osoby dorosłej optymalna dawka snu to 7-8 godzin.
Rośliny jesienią: dlaczego liście spadają?
Co roku jesteśmy świadkami tego, jak drzewa liściaste zrzucają liście, które wcześniej robią się kolorowe. To jesienne "kolorowanie" zwiększa się, kiedy fotosynteza zwalnia, a chlorofil rozkłada się, co odsłania inne pigmenty. Potem liście opadają, aby zminimalizować utratę wody przez proces parowania.
W tym samym czasie rośliny wieloletnie (np. byliny, takie jak piwonie i hosty) przechodząc w stan uśpienia, aby oszczędzać energię. Ich liście zamierają, a energia jest gromadzona w korzeniach, co pozwala im przetrwać chłodne miesiące i odrodzić się na wiosnę.
Zwierzęta jesienią: przygotowanie do hibernacji i migracji
Ten proces dotyczy także zwierząt. Niedźwiedzie przygotowują się na zimę, jedząc intensywnie wczesną jesienią, aby zgromadzić zapasy tłuszczu, które pomogą im przetrwać okres hibernacji. Jeleniom i inne zwierzęta futerkowe zaczynają gęstnieć futro, które chroni je przed zimnem.
Wiewiórki jesienią intensywnie gromadzą orzechy, nasiona i inne produkty spożywcze, które ukrywają w różnych miejscach, aby móc z nich korzystać zimą. Dzięki tej strategii są w stanie przetrwać zimowy czas, gdy dostęp do jedzenia jest ograniczony.
Wiele gatunków ptaków, takich jak bociany, żurawie czy jaskółki, migruje na południe w poszukiwaniu cieplejszego klimatu i większej ilości pożywienia. Migracja to ich sposób na uniknięcie zimowych niedogodności w swoim naturalnym środowisku.