Rzeszów: Zbliżają się Karpaty na Widelcu - najsmaczniejszy festiwal w mieście. Ambasadorem wydarzenia i gościem specjalnym jest Robert Makłowicz!
Karpaty na Widelcu - smacznie i pożytecznie
Karpaty na Widelcu odbywają się na rzeszowskim Rynku, gdzie w tzw. strefie festiwalowej za symboliczną opłatą można skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez lokalnych szefów kuchni.
Cały dochód z przedsięwzięcia jest przekazany na kształcenie młodych kucharzy - uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Organizatorzy zaplanowali też strefę jarmarku z produktami spożywczymi i rękodziełem.
Karpaty na Widelcu to nie tylko wyjątkowe smaki, ale także liczne atrakcje dodatkowe, na przykład koncerty, kulinarne konkursy, pokazy gotowania, warsztaty i wiele więcej!
Organizatorami Karpat na Widelcu są:
- Miasto Rzeszów,
- Estrada Rzeszowska,
- Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Partnerzy: PKL Solina, Kotanyi, RARR, Muzeum Okręgowe, Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości, Centrum Medyczne Medyk, Co zjeść w
Sponsor: PGE
Patroni medialni: TVP3 Rzeszów, Radio Rzeszów, Eska, Eska2, Nowiny, Rzeszów News, Rzeszów Info
Spotkanie z Robertem Makłowiczem "Na szlaku karpackich smaków"
W niedzielę, 21 września o godz. 16:15 na placu Farnym odbędzie się wyjątkowe spotkanie z Robertem Makłowiczem.
Rozmowę poprowadzi dziennikarka Polskiego Radia Rzeszów - Bernadeta Szczypta.
Będzie to okazja, by posłuchać opowieści o karpackiej kuchni, a także kupić książki Roberta Makłowicza i zdobyć autograf autora.
Szczegółowy program Festiwalu Karpaty na Widelcu 2025
20 i 21 września, 11:00 - 20:00, ul. Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja, pl. Farny - Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych
W ramach festiwalu "Karpaty na widelcu" odbędzie się Konkurs "Najlepszy Smak Regionu 2025". Do konkursu zapraszamy producentów żywności, przetworów i napojów z Podkarpacia, w kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, przetwory z owoców i warzyw, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje oraz inne. Zgłoszenia można wysyłać do 15 września.
21 września
- 11:30, start spod fontanny multimedialnej, ul. 3 Maja i Kościuszki do Rynku - Korowód kucharzy
Festiwal rozpoczniemy od tradycyjnego korowodu kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Na czele tradycyjnego korowodu stanie Dirty Horns - innowacyjny projekt muzyczny powstały w 2021 roku z inicjatywy saksofonisty Sławomira Butryma. Ich koncerty to żywioł i energia!
Zespół zdobył serca publiczności dzięki oryginalnemu podejściu do koncertowania i charakterystycznemu stylowi inspirowanemu streetwearem i undergroundowym życiem. Na żywo usłyszycie saksofon altowy i tenorowy, puzon, helikon oraz specjalny zestaw perkusyjny! Ich repertuar łączy jazzowe aranżacje, funk, muzykę filmową i taneczne hity z social mediów, a każdy występ przyciąga tłumy, niezależnie od miejsca i okazji!
- 12:00 - 18:00, plac za Ratuszem, scena folk - Występy regionalnych zespołów pieśni i tańca
- 12.00, scena na Rynku - Uroczyste otwarcie festiwalu Karpaty na Widelcu z udziałem Roberta Makłowicza, Prezentacje menu restauracji biorących udział w festiwalu
- Rynek - Strefa kulinarna - dania kuchni Karpat/ soliński kocioł z gulaszem/ strefa prawdziwych lodów rzemieślniczych GELATOn the ROAD
- 13:00, plac za Ratuszem, przy scenie folk - warsztaty artystyczne dla dzieci "Sztuka na widelcu", prowadzenie Dominika Wiewórska (Muzeum Okręgowe w Rzeszowie)
- 14.30, scena na Rynku - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
W tym roku Pan Robert przygotuje Tokań pieprzny (borsos tokany) podany z mamałygą. Jest to danie węgierskie, ale wywodzące się z Transylwanii (tam tocanitsa), więc ma korzenie rumuńskie. Danie znane również na Zakarpaciu, więc mamy Węgry, Ukrainę i Rumunię w jednym, zwłaszcza że podamy to z mamałygą (kuleszą).
W tym roku przygotowaliśmy niespodziankę. Po festiwalu na stronie karpatynawidelcu.pl pojawią się przepisy na potrawy wykonywane na scenie przez Makłowicza, ze wszystkich edycji festiwalu. Plik będzie do pobrania.
- 15.15, plac Farny - koncert zespołu DIRTY HORNS
- 15.30, scena na Rynku - Aleksander Pitura, opowieść o prawdziwych lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO - smak tradycji i natury (jest to współpraca z RaRR w ramach projektu Gelato on the Road).
- 16.15, plac Farny - "Na szlaku karpackich smaków"- spotkanie z Robertem Makłowiczem
Będzie to specjalnie przygotowana strefa rozmów i spotkań, w której Makłowicz będzie opowiadać o regionie i karpackich smakach. W strefie będzie można zakupić książki oraz gadżety festiwalowe, a także zrobić sobie zdjęcie z Makłowiczem i wziąć od niego autograf.
- 18:00, scena na Rynku - koncert OLICA
Red Sun Rising & Olica (Michał Niecikowski, Aleksandra Suchowiecka) to duet który łączy muzykę elektroniczna, psychillową ze słowiańskim zaśpiewem i brzmieniami liry korbowej. W swoim repertuarze aranżują stare pieśni tradycyjne, odnalezione na polskich wioskach. Słuchacza wprowadzają w mistyczny, transowy słowiański świat naszych przodków.
- 18.45, scena na Rynku - podsumowanie festiwalu, ogłoszenie wyników konkursów: "Najlepszy smak regionu 2025" oraz "GELATO - smak tradycji i natury"
- 19:00, scena na Rynku - koncert DAGADANA
Przez ostatnie 17 lat DAGADANA eksplorowała polską i ukraińską kulturę, łącząc muzykę tradycyjną z każdym możliwym gatunkiem pod słońcem. W swojej twórczości sięga po mądrości przodków zamknięte w opowieściach słyszanych w pieśniach obrzędowych.
Badając swoje korzenie, DAGADANA znalazła wiele podobieństw i różnic między obiema kulturami. To nieustające źródło inspiracji. Ich ostatni album jest tego najlepszym przykładem. Nominowana do Fryderyka płyta "Tobie" jest pełna pieśni życzących -najstarszych utworów zachowanych na ziemiach słowiańskich. Stanowią one bazę podróży przez jazz, fusion, eksperymentalną muzykę elektroniczną i art pop. Tradycyjne białe głosy płynnie przechodzą w jazzowe improwizacje.