Ten grzyb jest smaczny i zdrowy, ale niektóre gatunki są trujące
Które grzyby gąski są jadalne? Tak wygląda gąska zielonka
Gąska zielonka (Tricholoma equestre), inaczej gąska żółta, prośnianka, zieleniatka, słonka czy podzielonka to pospolity w Polsce grzyb jadalny. W lasach spotkać też można gąskę niekształtną (szarą) (Tricholoma portentosum), która również jest jadalna i bardzo smaczna, a od zielonki różni się głównie kolorem. Gąski najczęściej przyrządza się marynowane.
Kapelusz gąski zielonki ma barwę żółtozieloną lub żółtobrązową, często z ciemniejszym odcieniem w środkowej części. U młodych okazów kapelusz jest półkulisty, z czasem staje się bardziej płaski, z lekkim zagłębieniem na środku lub niewielkim garbkiem. Powierzchnia jest śliska, a w suchszych warunkach może pękać.
Na spodzie kapelusza gąska zielonka ma gęsto rozmieszczone blaszki, które mają charakterystyczny, jasnożółty lub siarkowożółty kolor. Trzon jest zwykle jest cylindryczny, pełny i w kolorze zbliżonym do blaszek (żółtawy), bez pierścienia i pochwy, co jest kluczowe w odróżnieniu od muchomora. Miąższ jest białawy lub jasnożółty, a po uszkodzeniu nie zmienia koloru. Ma łagodny smak i delikatny, mączny zapach.
Gąska zielonka rośnie najczęściej w lasach sosnowych na piaszczystym podłożu, często ukryta pod mchem. Jej owocniki pojawiają się od października do grudnia.
Jednak zbieranie i jedzenie gąski zielonki budzi pewne kontrowersje i nie jest zalecane w dużych ilościach. We Francji i Niemczech grzyb gąska żółta uznany został za toksyczny i niebezpieczny z powodu doniesień o zatruciach, które wywoływały uszkodzenia mięśni (rabdomiolizę). Inne gatunki gąsek są trujące (np. gąska tygrysia, gąska siarkowa) lub niejadalne.
Są smaczne i jadalne, ale nie wszystkie. Czy grzyby gąski są trujące?
Jadalne gąski, podobnie jak inne grzyby, są wartościowym elementem zbilansowanej diety. Warto zaznaczyć, że są one niskokaloryczne, w 100 g świeżych grzybów gąsek jest ok. 20-30 kcal. Są one także dobrym źródłem białka, zawierając go 3-4 g na 100 g. Mają też bardzo mało tłuszczu (ok. 0,5 g/100 g) i sporo błonnika wspierającego pracę jelit.
Grzyby gąski zawierają także szereg cennych składników, które mogą mieć korzystny wpływ na organizm takich jak:
- witaminy z grupy B - są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B3 (niacyny). Witaminy te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu energetycznego oraz zdrowia skóry,
- witamina D - grzyby, w tym także gąski, wystawione na działanie światła słonecznego, mogą wytwarzać witaminę D. Jest ona niezbędna dla zdrowia kości, zębów oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- składniki mineralne - takie jak potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu równowagi elektrolitowej; fosfor - niezbędny dla zdrowia kości i zębów, a także dla procesów metabolicznych oraz żelazo, miedź i cynk.
- antyoksydanty - gąski zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Może to mieć znaczenie w profilaktyce chorób przewlekłych i procesów starzenia.
- działanie przeciwzapalne i antybakteryjne - niektóre wstępne analizy laboratoryjne sugerują, że wyciągi z gąsek mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Nie pomyl ich z muchomorem. Z czym można pomylić gąskę?
Grzyby gąski to ogólne określenie dla wielu gatunków grzybów należących do rodzaju gąska (Tricholoma). Rodzaj ten jest bardzo liczny, obejmuje zarówno grzyby jadalne, jak i trujące, a także niejadalne ze względu na gorzki smak lub nieprzyjemny zapach. Zidentyfikowanie gąski, szczególnie jej jadalnych odmian, może być trudne nawet dla doświadczonych grzybiarzy. Istnieje kilka gatunków, zarówno trujących, jak i jadalnych, które są do niej łudząco podobne, co czyni zbiór gąsek potencjalnie ryzykownym.
Do gatunków jadalnych należą głównie dwa: wspomniana już gąska zielonka, inaczej żółta oraz gąska niekształtna (szara). Najgroźniejszym z grzybów z jakimi można pomylić gąskę zielonkę jest muchomor sromotnikowy, lub inaczej muchomor zielonawy (Amanita phalloides), który jest śmiertelnie trujący.
Jak odróżnić grzyb gąskę od muchomora? Zwróć uwagę na te cechy:
- blaszki - u muchomora sromotnikowego blaszki są zawsze białe, natomiast u gąski zielonki są żółte lub siarkowożółte,
- pierścień i pochwa - muchomor sromotnikowy ma na trzonie charakterystyczny pierścień i bulwiastą podstawę trzonu otoczoną pochwą. Gąska zielonka nie ma żadnego z tych elementów,
- kapelusz - kapelusz sromotnika jest gładki, bez łusek, podczas gdy na kapeluszu gąski zielonki mogą pojawić się drobne, zielonkawe łuski.
Z kolei gąskę niekształtną (Tricholoma portentosum), inaczej szarą łatwo jest pomylić z innym niebezpiecznym grzybem jakim jest gąska tygrysia (Tricholoma pardinum). Jej spożycie prowadzi do silnych zatruć żołądkowo-jelitowych, a w skrajnych przypadkach może być śmiertelne.
Jak odróżnić gąskę jadalną szarą od trującej tygrysiej?
- kapelusz - gąska tygrysia ma na kapeluszu charakterystyczne, ciemniejsze, włókniste łuski, które tworzą wzór przypominający plamki. U gąski niekształtnej kapelusz jest raczej gładki, włóknisty i bez łusek.
- blaszki - blaszki u gąski tygrysiej są białawe lub szarozielonkawe, natomiast u gąski niekształtnej są białoszare lub żółtawe.
Grzyby gąski jadalne można pomylić także z innymi gąskami trującymi i niejadalnymi takimi jak:
- Gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum) - grzyb trujący, niejadalny ze względu na wyjątkowo nieprzyjemny zapach, przypominający siarkowodór. Gąska zielonka ma łagodny, mączny zapach.
- Gąska pieprzna - trująca, o ostrym smaku i stożkowatym kapeluszu bez włókienek.
- Gąska mydlana (Tricholoma saponaceum) - jest niejadalna, a po potarciu trzonu u jego podstawy zmienia barwę na czerwono.
Pomyłka może prowadzić do poważnych zatruć. Zawsze zbieraj grzyby, co do których masz 100 proc. pewności. Jeśli nie jesteś pewien czy znaleziony przez ciebie w lesie grzyb jest jadalny i bezpieczny lepiej zostaw go na miejscu.
Pamiętaj także, że grzyby mogą kumulować w sobie metale ciężkie (np. kadm, ołów), zwłaszcza jeśli rosną na zanieczyszczonych terenach. Dotyczy to w szczególności gąski zielonki. Z tego względu zaleca się spożywanie grzybów w umiarkowanych ilościach.