Wągrowiec: Walki rycerskie i starodawne dania na Festynie Cysterskim
Już po raz XXVII w ogrodach o. Paulinów w Wągrowcu odbywa się Festyn Cysterski, który gromadzi tłumy.
Średniowieczny festyn przyciągnął na tereny wokół wągrowieckiego klasztoru tłumy mieszkańców oraz turystów. Odwiedzający mogą m.in. odwiedzić klasztor, a także wziąć udział w wielu grach i zabawach plebejskich.
Na spragnionych czekają stoiska zarówno z kuchnią regionalną, jak i rycerską. W tej pierwszej można skosztować przepysznych siwych klusek z zasmażaną kapustą, czerniny czy grochówki. Z kolei na stoisku kuchni rycerskich można było spróbować "kutasików" czyli kiełbasy smażonej w tłuszczu w cieście drożdżowym, albo średniowiecznych pączków. Nie są one jednak podawane na słodko, a do ciasta drożdżowego dodawane są skwarki ze smalcem. Takie połączenie, choć nieco dziwne, znalazło popularność wśród odwiedzających festyn.
Jak na Festyn Cysterski nie mogło zabraknąć także walk rycerskich czy koncertów dawnej muzyki.