Warszawa: Japoński sklep spożywczy. Co można tutaj kupić?

Cztery lata temu po raz pierwszy trafiłam do Japonii Centralnej - małego sklepu z japońską żywnością na warszawskiej Saskiej Kępie. Dziś znajduje się on w innym miejscu, ale wciąż tworzony jest z miłością do kuchni i kultury japońskiej. Zajrzałam do sklepu w nowej lokalizacji, żeby sprawdzić, co się zmieniło, co wciąż zachwyca i co może zaskoczyć.
Sklep Japonia Centralna w Warszawie
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki
Joanna Postrzednik
  • Sklep Japonia Centralna w Warszawie
  • Sklep Japonia Centralna w Warszawie
  • Sklep Japonia Centralna w Warszawie
  • Sklep Japonia Centralna w Warszawie
  • Sklep Japonia Centralna w Warszawie
[1/5] Prawdziwy japoński sklep spożywczy w stolicy. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki

Namiastka Japonii w Warszawie

Minęły cztery lata od mojej pierwszej wizyty w sklepie z autentycznymi produktami japońskimi. W tym czasie Japonia Centralna przeszła prawdziwą rewolucję. Sklep przeniósł się z Saskiej Kępy do nowego lokalu w samym centrum Warszawy - większego, wygodniej skomunikowanego i z nowymi strefami zakupów. Japonia Centralna od kilku miesięcy działa pod nowym adresem - przy ul. Kolejowej 47A/U4. Od stacji metra Rondo Daszyńskiego dzieli ją kilkuminutowy spacer.

- W nowym miejscu jesteśmy od marca 2025 roku. Wprowadziliśmy kilka zmian i nowości, m.in. lodówki z popularnymi w Japonii napojami, zamrażarki z japońskimi lodami i mrożonkami typu takoyaki, okonomiyaki, natto, edamame. Jest też strefa z japońską porcelaną i naczyniami, np. miskami do ramenu, pałeczkami do sushi w oryginalnym, japońskim wydaniu czy kubkami do herbaty i sake. Wszystkie produkty są produkowane w Japonii - mówi nam twórca i właściciel Japonii Centralnej, Dariusz Konarski.

Takie produkty kupimy w sklepie Japonia Centralna

Made in 100% Japan

W sklepie znajdziemy szeroki wybór produktów niezbędnych do przygotowania klasycznych dań kuchni japońskiej - od sushi i ramenu, przez zupę miso i udon, po takoyaki i okonomiyaki. To artykuły renomowanych japońskich firm - popularne, sprawdzone i używane przez samych mieszkańców Japonii.

Przykładowo, na półkach z sosami sojowymi znajduje się szeroki wybór produktów znanych marek, takich jak Yamasa, Kikkoman czy Hoshisan. Dostępne są również warianty organiczne i bezglutenowe.

- Bardzo często sosy sojowe sprzedawane w marketach są "szybko" produkowane. Powstają w ciągu jednego lub dwóch dni. Z kolei kraftowe sosy sojowe w Japonii wytwarza się w ciągu kilku miesięcy lub roku. Jakość w sosach sojowych oddaje się długości ich produkcjimówi Asako Kataishi, która jest współzałożycielką Japonii Centralnej.

Są też różne warianty kultowego majonezu Kewpie, m.in. w wersji wegańskiej oraz w limitowanej edycji z Muminkami na etykiecie. - Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy majonez na świecie, ale oczywiście to kwestia gustu. Obiektywnie można powiedzieć, że jest on dwa razy bardziej jajeczny niż nasz polski majonez. Na pewno jest bardziej wyrazisty w smaku. Wersja wegańska jest rzadkością w Polsce - dodaje właściciel sklepu.

W Japonii Centralnej kupimy mrożone Takoyaki, czyli kulki z ciasta z kawałkami ośmiornicy, podawanymi z charakterystycznym sosem, majonezem i płatkami bonito.
W Japonii Centralnej kupimy mrożone Takoyaki, czyli kulki z ciasta z kawałkami ośmiornicy, podawanymi z charakterystycznym sosem, majonezem i płatkami bonito. © Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki

Klejnot japońskiego ryżu

Od początku istnienia Japonia Centralna stawia na najwyższą jakość japońskiego ryżu. W ofercie znajduje się kilka jego odmian, pochodzących z różnych prefektur kraju. Są to marki popularne i cenione na całym świecie. Wśród nich znajduje się jedna z najwyższej jakości odmian - Koshihikari z prefektury Niigata. To region na wyspie Honsiu o największej powierzchni upraw ryżu w Japonii i najwyższych rocznych plonach. - To jest nasz bestseller. Używany jest zarówno do sushi jak i każdego dania japońskiego - mówi mi Dariusz Konarski.


Na półce jest również tzw. klejnot japońskiego ryżu, czyli ryż z Uonuma w prefekturze Niigata. Dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym regionu Uonuma i czystej wodzie, ryż charakteryzuje się doskonałą strukturą, lekko kleistą konsystencją oraz naturalną słodyczą.

- W regionie Uonuma występuje bardzo duża wilgotność. Większość roku jest tam mgła. Dzięki temu ziarenka ryżu są bardzo delikatne, jednocześnie kleiste i puszyste. Nazywany jest klejnotem ryżu japońskiego - opowiada właściciel sklepu.
Koshihikari ryż biały z prefektury Niigata.
Koshihikari ryż biały z prefektury Niigata. © Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki

Sosy, buliony i... pierwsza zupka chińska na świecie

Miłośnicy gotowania znajdą tu niemal wszystko, co potrzebne do eksperymentowania z kuchnią japońską - od bulionu dashi w różnych wariantach, przez pasty miso, różne gatunki nori, mąki, suszone płatki bonito, grzyby shiitake, po gotowe zestawy przypraw oraz oryginalne sosy do japońskich dań, takich jak takoyaki, sukiyaki, yakisoba i do pierożków gyoza.

Są też różne rodzaje makaronów: udon, ramen, soba, somen, a nawet makaron sojowy z ziemniaków czy zielony makaron z herbatą matcha.

Fani szybkich dań będą zadowoleni z szerokiego wyboru produktów typu instant, w tym kultowych zupek chińskich. Na szczególną uwagę zasługuje ramen instant marki Nissin - jeden z pierwszych i najbardziej rozpoznawalnych japońskich makaronów instant, stworzony przez firmę Nissin, pioniera tego typu produktów.

- Często makarony instant kojarzą nam się z tzw. zupką chińską, a tak naprawdę ta zupka chińska wzięła się z Japonii. Firma Nissin w latach 50. zmagała się z problemem transportu makaronu między miastami. Wtedy właśnie wymyślono sposób na suszenie makaronu, tak, aby zachował on swoje właściwości. I właśnie produkt, który trzymam w ręce to jest pierwsza zupka chińska na świecie - opowiada Dariusz Konarski.
Chicken Ramen to jeden z pierwszych i najbardziej rozpoznawalnych japońskich makaronów instant, stworzony przez firmę Nissin.
Chicken Ramen to jeden z pierwszych i najbardziej rozpoznawalnych japońskich makaronów instant, stworzony przez firmę Nissin. © Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki

Zamrażarka z japońskimi lodami

Nowością w Japonii Centralnej jest zamrażarka, w której znajduje się dedykowana sekcja z japońskimi lodami - takimi, jakich trudno szukać w innych miejscach w Warszawie, a nawet całej Polsce. Są sorbety o smaku arbuza czy brzoskwini, lody waniliowe z pastą anko oraz lody mochi w różnych wariacjach.

Powiększył się również asortyment japońskich słodyczy. Są nowe smaki Kit Katów, więcej wariantów paluszków Pocky, a także duży wybór cukierków, gum, żelków, czekolad, mochi, chipsów i chrupek.

Dla poszukiwaczy okazji przygotowano strefę z promocjami i wyprzedażami produktów. Regularnie trafiają tam nowe propozycje, co kusi, by poznać nieznane smaki i produkty.

Japonia Centralna działa również online. Posiada sklep internetowy www.JaponiaCentralna.pl, w którym regularnie pojawiają się japońskie nowości oraz promocje tematyczne, np. tydzień ze zniżką na Kit Katy, pasty miso, słodycze itp.

Przez ostatnie cztery lata Japonia Centralna i jej właściciele zrobili duży krok w stronę rozwoju. Autentyczność produktów, ich staranny dobór oraz - co moim zdaniem najważniejsze - japońskie pochodzenie, potwierdzają, że za tym miejscem stoi pasja, wiedza i chęć promowania kultury japońskiej w Warszawie.

Japonia Centralna - adres i godziny otwarcia

  • Adres: ul. Kolejowa 47A/U4, 01-210 Warszawa
  • Godziny: Pon.-Sob. 10:00-19:00

Edycja limitowana chipsów marki Pringles -  smak Takoyaki street food.
Edycja limitowana chipsów marki Pringles - smak Takoyaki street food. © Polska Press Grupa | Aleksy Witwicki

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Pijana wjechała na elektrycznej hulajnodze w autobus miejski na Nowym Świecie
Warszawa: Pijana wjechała na elektrycznej hulajnodze w autobus miejski na Nowym Świecie
Dziś premiera, a gra jest dostępna za darmo na Steam. Żeby zdobyć postapokaliptyczną strzelankę, trzeba jednak bardzo się pospieszyć
Dziś premiera, a gra jest dostępna za darmo na Steam. Żeby zdobyć postapokaliptyczną strzelankę, trzeba jednak bardzo się pospieszyć
Poznań: Społecznik przypomina o dawnym basenie, POSiR ma inne plany
Poznań: Społecznik przypomina o dawnym basenie, POSiR ma inne plany
Wałbrzych: Weekend Rycerski w Zamku Książ już w najbliższy weekend
Wałbrzych: Weekend Rycerski w Zamku Książ już w najbliższy weekend
Lubzina: Potrącenie pieszego na DK94. Ruch wahadłowy, są utrudnienia
Lubzina: Potrącenie pieszego na DK94. Ruch wahadłowy, są utrudnienia
Gniezno: Aktorka Katarzyna Figura spotkała się z mieszkańcami
Gniezno: Aktorka Katarzyna Figura spotkała się z mieszkańcami
Poznań: W ten weekend zmiany na jezdniach Żegrza, Starołęki i Dębca
Poznań: W ten weekend zmiany na jezdniach Żegrza, Starołęki i Dębca
Łagów: Przemarsz paradny, muzyka kameralna oraz dixieland
Łagów: Przemarsz paradny, muzyka kameralna oraz dixieland
Łańcut: Staw Browarny zmieni się w kompleks rekreacyjno-sportowy
Łańcut: Staw Browarny zmieni się w kompleks rekreacyjno-sportowy
Łódź: Gapowicze winni przewoźnikom już ponad 100 milionów złotych
Łódź: Gapowicze winni przewoźnikom już ponad 100 milionów złotych
Radom: Wypadek. Policja apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności
Radom: Wypadek. Policja apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności
Gorlice: W poszukiwanie historycznych postaci wyruszyły całe rodziny
Gorlice: W poszukiwanie historycznych postaci wyruszyły całe rodziny