Warszawa: Japoński sklep spożywczy. Co można tutaj kupić?
W tym artykule:
Namiastka Japonii w Warszawie
Minęły cztery lata od mojej pierwszej wizyty w sklepie z autentycznymi produktami japońskimi. W tym czasie Japonia Centralna przeszła prawdziwą rewolucję. Sklep przeniósł się z Saskiej Kępy do nowego lokalu w samym centrum Warszawy - większego, wygodniej skomunikowanego i z nowymi strefami zakupów. Japonia Centralna od kilku miesięcy działa pod nowym adresem - przy ul. Kolejowej 47A/U4. Od stacji metra Rondo Daszyńskiego dzieli ją kilkuminutowy spacer.
- W nowym miejscu jesteśmy od marca 2025 roku. Wprowadziliśmy kilka zmian i nowości, m.in. lodówki z popularnymi w Japonii napojami, zamrażarki z japońskimi lodami i mrożonkami typu takoyaki, okonomiyaki, natto, edamame. Jest też strefa z japońską porcelaną i naczyniami, np. miskami do ramenu, pałeczkami do sushi w oryginalnym, japońskim wydaniu czy kubkami do herbaty i sake. Wszystkie produkty są produkowane w Japonii - mówi nam twórca i właściciel Japonii Centralnej, Dariusz Konarski.
Takie produkty kupimy w sklepie Japonia Centralna
Made in 100% Japan
W sklepie znajdziemy szeroki wybór produktów niezbędnych do przygotowania klasycznych dań kuchni japońskiej - od sushi i ramenu, przez zupę miso i udon, po takoyaki i okonomiyaki. To artykuły renomowanych japońskich firm - popularne, sprawdzone i używane przez samych mieszkańców Japonii.
Przykładowo, na półkach z sosami sojowymi znajduje się szeroki wybór produktów znanych marek, takich jak Yamasa, Kikkoman czy Hoshisan. Dostępne są również warianty organiczne i bezglutenowe.
- Bardzo często sosy sojowe sprzedawane w marketach są "szybko" produkowane. Powstają w ciągu jednego lub dwóch dni. Z kolei kraftowe sosy sojowe w Japonii wytwarza się w ciągu kilku miesięcy lub roku. Jakość w sosach sojowych oddaje się długości ich produkcji - mówi Asako Kataishi, która jest współzałożycielką Japonii Centralnej.
Są też różne warianty kultowego majonezu Kewpie, m.in. w wersji wegańskiej oraz w limitowanej edycji z Muminkami na etykiecie. - Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy majonez na świecie, ale oczywiście to kwestia gustu. Obiektywnie można powiedzieć, że jest on dwa razy bardziej jajeczny niż nasz polski majonez. Na pewno jest bardziej wyrazisty w smaku. Wersja wegańska jest rzadkością w Polsce - dodaje właściciel sklepu.
Klejnot japońskiego ryżu
Od początku istnienia Japonia Centralna stawia na najwyższą jakość japońskiego ryżu. W ofercie znajduje się kilka jego odmian, pochodzących z różnych prefektur kraju. Są to marki popularne i cenione na całym świecie. Wśród nich znajduje się jedna z najwyższej jakości odmian - Koshihikari z prefektury Niigata. To region na wyspie Honsiu o największej powierzchni upraw ryżu w Japonii i najwyższych rocznych plonach. - To jest nasz bestseller. Używany jest zarówno do sushi jak i każdego dania japońskiego - mówi mi Dariusz Konarski.
Na półce jest również tzw. klejnot japońskiego ryżu, czyli ryż z Uonuma w prefekturze Niigata. Dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym regionu Uonuma i czystej wodzie, ryż charakteryzuje się doskonałą strukturą, lekko kleistą konsystencją oraz naturalną słodyczą.
- W regionie Uonuma występuje bardzo duża wilgotność. Większość roku jest tam mgła. Dzięki temu ziarenka ryżu są bardzo delikatne, jednocześnie kleiste i puszyste. Nazywany jest klejnotem ryżu japońskiego - opowiada właściciel sklepu.
Sosy, buliony i... pierwsza zupka chińska na świecie
Miłośnicy gotowania znajdą tu niemal wszystko, co potrzebne do eksperymentowania z kuchnią japońską - od bulionu dashi w różnych wariantach, przez pasty miso, różne gatunki nori, mąki, suszone płatki bonito, grzyby shiitake, po gotowe zestawy przypraw oraz oryginalne sosy do japońskich dań, takich jak takoyaki, sukiyaki, yakisoba i do pierożków gyoza.
Są też różne rodzaje makaronów: udon, ramen, soba, somen, a nawet makaron sojowy z ziemniaków czy zielony makaron z herbatą matcha.
Fani szybkich dań będą zadowoleni z szerokiego wyboru produktów typu instant, w tym kultowych zupek chińskich. Na szczególną uwagę zasługuje ramen instant marki Nissin - jeden z pierwszych i najbardziej rozpoznawalnych japońskich makaronów instant, stworzony przez firmę Nissin, pioniera tego typu produktów.
- Często makarony instant kojarzą nam się z tzw. zupką chińską, a tak naprawdę ta zupka chińska wzięła się z Japonii. Firma Nissin w latach 50. zmagała się z problemem transportu makaronu między miastami. Wtedy właśnie wymyślono sposób na suszenie makaronu, tak, aby zachował on swoje właściwości. I właśnie produkt, który trzymam w ręce to jest pierwsza zupka chińska na świecie - opowiada Dariusz Konarski.
Zamrażarka z japońskimi lodami
Nowością w Japonii Centralnej jest zamrażarka, w której znajduje się dedykowana sekcja z japońskimi lodami - takimi, jakich trudno szukać w innych miejscach w Warszawie, a nawet całej Polsce. Są sorbety o smaku arbuza czy brzoskwini, lody waniliowe z pastą anko oraz lody mochi w różnych wariacjach.
Powiększył się również asortyment japońskich słodyczy. Są nowe smaki Kit Katów, więcej wariantów paluszków Pocky, a także duży wybór cukierków, gum, żelków, czekolad, mochi, chipsów i chrupek.
Dla poszukiwaczy okazji przygotowano strefę z promocjami i wyprzedażami produktów. Regularnie trafiają tam nowe propozycje, co kusi, by poznać nieznane smaki i produkty.
Japonia Centralna działa również online. Posiada sklep internetowy www.JaponiaCentralna.pl, w którym regularnie pojawiają się japońskie nowości oraz promocje tematyczne, np. tydzień ze zniżką na Kit Katy, pasty miso, słodycze itp.
Przez ostatnie cztery lata Japonia Centralna i jej właściciele zrobili duży krok w stronę rozwoju. Autentyczność produktów, ich staranny dobór oraz - co moim zdaniem najważniejsze - japońskie pochodzenie, potwierdzają, że za tym miejscem stoi pasja, wiedza i chęć promowania kultury japońskiej w Warszawie.
Japonia Centralna - adres i godziny otwarcia
- Adres: ul. Kolejowa 47A/U4, 01-210 Warszawa
- Godziny: Pon.-Sob. 10:00-19:00