Wilków: Święto Kawy i Wina. Zapach lokalnych wyrobów, wyszukane smaki
Promocja dla lokalnych wystawców
Pierwsze takie święto zorganizowano w gminie Kocmyrzów-Luborzyca w 2024 roku. Wystawcy uznali, że to okazja, żeby zaprezentować swoje wyroby, zainteresować nimi lokalną społeczność oraz mieszkańców sąsiednich gmin i Krakowa.
Organizatorem święta Kawy i Wina jest Fundacja Gmina Aktywna+. A współorganizatorami byli restauracji Biała Wilczyca oraz część wystawców zaangażowanych w przygotowanie wydarzenia. Patronat honorowy objęła starosta krakowski Elżbieta Burtan.
Tyle zapłaciła za kiełbasę na jarmarku w Białymstoku. "Chyba trochę dużo"
- Tym razem na nasze zaproszenie do Wilkowa przybyło 24 wystawców z gminy Kocmyrzów-Luborzyca oraz sąsiednich gmin: Zielonki, Wielka Wieś, Iwanowice oraz z Krakowa. Prezentowali, sprzedawali i częstowali swoimi produktami, wyrobami - mówi Sylwią Zawalską-Wierzbińską, prezes Fundacja Gmina Aktywna+.
Wyrafinowane smaki i zapachy
Na stoiskach wystawcy przygotowali wiele atrakcyjnych produktów. Była kawa do zakupu i parzona na miejscu o różnych smakach i aromatach, była także kawa parzona w gorącym piasku. Wina w niezliczonych rodzajach, smakach, kolorach można było degustować i kupować. Znawcy zachwycali się produkcją win pod Krakowem. Na pasjonatów czekały także herbaty w wielu odmianach.
A ponadto na stoiskach były: przetwory z owoców w wyszukanych smakach np. syropy lawendowe, śliwki z lawendą, gruszki z biała czekoladą i lawendą, octy, miody klasyczne oraz miody z truskawkami, malinami, jagodami i czarną porzeczką o niesamowitych aromatach. A sery serwowano nie tylko do wina, były sery krowie i kozie w wersjach klasycznych i z posypkami ziołowymi. Na święto przybyli też sadownicy z polskimi jabłkami i sokami. Nie zabrakło również kosmetyków i produktów zdrowotnych.
Obok producentów żywności wystawili się także artyści, rękodzielnicy z biżuterią wykonaną ręcznie, produktami ceramicznymi, ozdobami i przedmiotami użytkowymi. Dla koneserów sztuki zorganizowano wystawę obrazów z Galerii Zalesie w gminie Iwanowice.
- Trzeba podkreślić, że ze względu na zbliżające się święto 11 listopada i dzień św. Marcina właściciele restauracji Biała Wilczyca Anna i Marek Osiakowscy zaserwowali dania z gęsiny. Wśród nich były przepyszne pierogi z gęsiną - mówi Sylwia Zawalska-Wierzbińska.
Na Świętego Marcina z Tours jada się gęsinę. Ten zwyczaj jest związany z legendą, która głosi, że św. Marcina schował się przed objęciem urzędu biskupa, a jego kryjówkę zdradziły gęsi swoim głośnym gęganiem.
Warsztaty kawowe, herbaciane i winne
Podczas II Święta Kawy i Wina w Wilkowie odbyły się ciekawe warsztaty.
- Agnieszka Miga z Rustlikal Garden przygotowała herbaciane warsztaty: Tea time, czyli napijmy się herbaty - jak skomponować i zaparzyć ulubiony napar.
- Robert Zieliński, barista z Mundonovo.pl próbował zarazić uczestników pasją kawową na warsztatach: kawa, kaweczka, kawusia - jak ją zaparzyć, by cieszyła smakiem i aromatem.
- Andrzej Fiertak z Pracowni Aktywnej Edukacji, który szkolenia odbywał w Paryżu zaprosił na winiarskie warsztaty: Rozkładamy wino na czynniki pierwsze.