Wysyp grzybów w lasach. Zobacz, jakie łatwo spotkasz

Wysyp grzybów to już fakt. W lasach obrodziły teraz m.in. borowiki, kanie, rydze i maślaki. Takie grzyby są świetne na domowe przetwory na zimę. Pamiętaj jednak, by zbierać tylko te okazy, które znasz i co do których masz pewność, że są jadalne.

Październik to idealny czas na grzybobranie.Październik to idealny czas na grzybobranie.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Paweł Dubiel/Polska Press
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
W lasach i na łąkach rośnie już sporo smacznych grzybów jadalnych.
W lasach i na łąkach rośnie już sporo smacznych grzybów jadalnych. © GettyImages.com | Ja'Crispy/GettyImages

Jakie grzyby jadalne są teraz w lesie? To świetna pora na grzybobranie

W lasach pojawiły się wreszcie grzyby, więc już teraz warto się wybrać na grzybobranie. Przy odrobinie szczęścia na pewno natrafimy na smakowite i pożądane okazy borowików. Dlatego podczas spacerów koniecznie wypatrujmy grzybów w lesie czy na łące.

Warto wiedzieć, że różne grzybów często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew. Jeszcze przed wyjściem z domu warto sprawdzić aktualną mapę grzybów w Polsce.

W październiku i listopadzie znajdziemy w lesie m.in.:

  • Maślaki zwyczajne - nazywane maślarzami czy borowikami maślakami. Pojawiają się od czerwca do października, zwłaszcza w sąsiedztwie sosen i modrzewi. Niektóre gatunki są bogate w białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Maślaki wyśmienicie smakują zarówno w wersji marynowanej, jak i duszonej.
  • Borowiki szlachetne - czyli smakowite prawdziwki. Warto ich szukać w okolicy buków, dębów, sosen i świerków od lipca aż do października. Są bogate w: fosfor, żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B3. Smakują wyśmienicie w occie. Podobne walory mają też borowiki usiatkowane.
  • Podgrzybki brunatne - nazywane też borowikami brunatnymi, grzybem francuskim, grzybem kasztanowym i grzybem polskim. Pojawiają się w lasach iglastych oraz liściastych już w sierpniu, zwłaszcza obok mchu. Mają wysoki poziom błonnika pod postacią chityny, która wpływa korzystnie na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit i zapobiega uporczywym zaparciom. Świetnie się sprawdzają w klasycznej marynacie, a po wysuszeniu mogą być wyśmienitym i aromatycznym dodatkiem do bigosu, krokietów czy mięs.
  • Pieprzniki jadalne - potocznie nazywane kurkami. Inne popularne nazwy grzybów to m.in.: kurza noga, stągiew, lisica, liszka. Pojawiają się pod mchem już czerwcu i możemy je znaleźć pod opadającymi liśćmi nawet w październiku. To wartościowe źródło wielu cennych witamin: B1, B6, D oraz kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia. Warto wykorzystać je do jajecznicy i zamarynować na zimę.
  • Czubajki kanie - znane w Polsce pod nazwami: deszczochronów, parasolników i bedłek parasolowatych. Można je spotkać już w czerwcu, a na ostatnie okazy natrafimy nawet w listopadzie. Lubią pojawiać się w trawie po burzy. Stanowią wartościowe źródło antyoksydantów oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Wiele osób porównuje ich smak do kotleta schabowego, jeśli usmażymy je w chrupiącej panierce.
  • Koźlarze babki - zwane też kozakami, koźlakami lub brzeziakami. Rosną w Polsce pod brzozami od lipca do listopada. Są dobrym źródłem m.in. białka, aminokwasów, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Świetnie smakują zarówno w wersji duszonej, jak i marynowanej czy suszonej.

W Internecie można znaleźć na bieżąco aktualizowaną mapę Polski, z której dowiemy się, gdzie pojawiają się grzyby jadalne. Są to dane z pierwszej ręki, czyli od grzybiarzy. Sprawdź to przed grzybobraniem.

Jak prawidłowo zbierać grzyby? O tym warto pamiętać

Zanim wybierzemy się na grzyby, zastanówmy się, w co będziemy je zbierać. Na grzybobraniu najlepiej się sprawdzi przewiewny wiklinowy kosz lub ewentualnie szerokie wiadro. Nie zbierajmy grzybów do toreb z tworzywa sztucznego, w których mogą się zaparzyć. Pamiętajmy też, że sezon na kleszcze trwa w najlepsze. Dlatego zadbajmy o odpowiedni strój i środki prewencyjne, żeby się skutecznie zabezpieczyć.

Znalezione grzyby delikatnie wyciągajmy z ziemi, starając się wykręcać je za nóżkę, lekko obracając je na przemian w dwie strony. Po wyjęciu grzyba z ziemi zasłońmy grzybnię ściółką, żeby nie wyschła i mogły z niej wyrosnąć nowe okazy.

Zbierajmy wyłącznie grzyby, które znamy. Jeżeli nie mamy stuprocentowej pewności, czy znaleziony okaz jest jadalny, to możemy poprosić o ocenę fachowca z lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie najczęściej dyżurują grzyboznawcy. Po powrocie do domu warto jak najszybciej oczyścić zebrane grzyby. Nie myjmy ich, ale dokładnie usuńmy resztki ściółki za pomocą wilgotnej szmatki.

Wybrane dla Ciebie

Królowa wywiadu. Kobieta, która stworzyła armię szpiegów
Królowa wywiadu. Kobieta, która stworzyła armię szpiegów
Starachowice: Płonie hotel Senator. Ewakuowano około 180 gości
Starachowice: Płonie hotel Senator. Ewakuowano około 180 gości
Zdemaskował spirytystów. Seans, który zatrwożył świat
Zdemaskował spirytystów. Seans, który zatrwożył świat
Poznań: Próba generalna przed Orlen MP w siatkówce plażowej
Poznań: Próba generalna przed Orlen MP w siatkówce plażowej
Łódź: Aquapark Fala oblężony. Trzy godziny czekania w kolejce po ochłodę
Łódź: Aquapark Fala oblężony. Trzy godziny czekania w kolejce po ochłodę
Bałuty: Kiedyś wielka wieś, dziś ciekawa dzielnica Łodzi
Bałuty: Kiedyś wielka wieś, dziś ciekawa dzielnica Łodzi
Kraków: Trwają Wakacyjne Targi Fantastyki
Kraków: Trwają Wakacyjne Targi Fantastyki
Palmiarnia w Zielonej Górze. Egzotyczny świat pod kopułą
Palmiarnia w Zielonej Górze. Egzotyczny świat pod kopułą
Bydgoszcz: 120. rocznica urodzin słynnego kryptologa
Bydgoszcz: 120. rocznica urodzin słynnego kryptologa
Sędziszów Małopolski: Międzynarodowa Wystawa Psów
Sędziszów Małopolski: Międzynarodowa Wystawa Psów
Unin: Kierowca BMW potrącił dwoje dzieci. W akcji śmigłowiec LPR
Unin: Kierowca BMW potrącił dwoje dzieci. W akcji śmigłowiec LPR
Wągrowiec: Drzwi otwarte pod żaglami
Wągrowiec: Drzwi otwarte pod żaglami