Gorlice: Pół miliona dla szpitala na utworzenie nowoczesnej pracowni
Gorlicki szpital będzie bogatszy o pracownię żywienia pozajelitowego. Ponieważ wiadomo, że nic nie dzieje się samo i by powołać coś nowego - zwłaszcza w szpitalu - potrzebne są pieniądze, to tak właśnie stało się w tym przypadku.
Lecznica dostała pół miliona złotych na utworzenie specjalistycznej pracowni. Będzie częścią apteki szpitalnej, a co za tym idzie, potrzebna będzie lekka modernizacja pomieszczeń.
Na początek wyjaśnienie - apteki szpitalnej nie należy mylić z placówką handlową, która jest powszechnie dostępna i zajmuje się sprzedażą leków i innych produktów medycznych. To jej specyficzna odmiana, która najczęściej jest wewnętrzną, zamkniętą jednostką, która działa na rzecz szpitala i pacjentów, którzy są w nim hospitalizowani bądź uczestniczą w prowadzonych w nich programach terapeutycznych. Do apteki szpitalnej nie można wejść z ulicy i poprosić o aspirynę.
- Nowa pracownia żywienia pozajelitowego ma zapewnić przygotowanie zindywidualizowanych pod względem składu mieszanin dla pacjentów szpitala, którzy ze względu na stan zdrowia nie mogą przyjmować posiłków drogą przewodu pokarmowego - wyjaśnia Marian Świerz, dyrektor gorlickiej lecznicy.
Sterylne laboratorium
Taka pracownia to nie kuchnia, w której w wielkim garnku przygotowuje się posiłki. To laboratorium, w którym wszystko jest precyzyjnie odmierzone, odważone, a przede wszystkim przygotowane w sterylnych warunkach. Tutaj nie ma mowy o najmniejszych odstępstwach, bo sprawa dotyczy najciężej chorych, choćby w okresie chemioterapii, ale trzeba pamiętać, że wskazań do takiego sposobu "jedzenia" jest znacznie więcej.
- Gdy szpital nie posiada takiej pracowni, preparat żywieniowy przygotowywany jest przez zewnętrzną firmę - wyjaśnia dalej.
Tak było do tej pory w gorlickiej lecznicy. Niestety, liczba pacjentów, którzy potrzebują takiej, jakby nie patrzeć, bardzo specyficznej i wymagającej formy żywienia jest spora. Średnia z ostatnich trzech lat, to około 3500 podanych preparatów rocznie. Obejmuje ona zarówno osoby dorosłe, ale też niemowlęta jak i noworodki.
Posiłki dostosowane do indywidualnych potrzeb
Przygotowanie mieszanin podlega specjalnym rygorom, które mają zminimalizować ryzyko wszelkich zanieczyszczeń, tak by pacjent dostał bezpieczny "posiłek" dostosowany do jego indywidualnych potrzeb.
- Sporządzanie mieszanin przeprowadzane będzie w loży do pracy aseptycznej w klasie A, o najbardziej rygorystycznych wymaganiach w odniesieniu do czystości powietrza. Ponadto wydzielone zostaną śluzy osobowe: brudną i czystą, magazyn produktu gotowego, śluzę gotowego produktu - zapowiada dyrektor.