Placek z truskawkami do kawy. Prościej już się nie da
Szybki placek z truskawkami to znakomity przysmak, który ukręcisz w 15 minut. Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową, aby osiągnąć pełen sukces. Unikniesz wtedy zakalca. Robię go zawsze, gdy zjawiają się niezapowiedziani goście, mam nadmiar owoców lub chce ekspresowo podać coś słodkiego. Poznaj przepis na apetyczny placek z truskawkami dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Irina Taskova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Placek z truskawkami – przepis na ciasto do kawy
Liczba porcji: na 8 kawałków.
Czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek,
- 180 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić placek z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.
- Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
- W misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Wymieszaj do połączenia składników.
- Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy (ok. 24 cm).
- Na wierzchu ułóż truskawki przecięciem do góry – lekko je dociśnij.
- Piecz w 180°C z funkcją grzania góra-dół przez ok. 40 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Placek z truskawkami po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
- Domowy placek z truskawkami możesz podawać.
Najprostszy placek z truskawkami to przepis, który zawsze się sprawdza. Krótka lista składników, momentalne przygotowanie i niesamowity smak to właśnie definicja domowej prostoty. Możesz serwować je z gałką lodów waniliowych lub podać z kilkoma świeżymi owocami. Jeśli szukasz wypieku, który pokochają dorośli i dzieci to nie zwlekaj i weź się za pieczenie. A kto wie, może stanie się ono twoim ulubionym ciastem do zrobienia na kryzysowe chwile.